Indtast dit søgeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Perioral dermatitis (eksem rundt om munden) årsager og behandling

Perioral dermatit, også kaldet eksem rundt om munden, forekommer hovedsageligt hos unge kvinder. Sygdommen viser sig som et papuløst og let skællende udslæt rundt om munden, på hagen, eventuelt på kinderne og sjældnere lige under næsen.

Reklame:

Udslættet begynder ofte som små røde knopper, pustler, som senere får et skællet udseende. Kløe kan opstå i forbindelse med udslættet. Hos nogle kvinder forværres tilstanden i forbindelse med menstruation og vender ofte tilbage flere gange.

Årsag

Antallet af tilfælde med perioral dermatit blev mere og mere almindeligt i 1960’erne. Først mistænkte man p-piller for at være en mulig årsag, men det har vist sig, at de ikke har nogen indflydelse på sygdommen. Det er heller intet der tyder på, at perioral dermatit er forårsaget af nogen former for allergi.

En mulig årsag menes at være en forstyrrelse af talgkirtelfunktionen. Længere tids brug af lokalsteroider i ansigtet, kan også forværre tilstanden eller fremprovokere sygdommen.

Andre mulige årsager

Patienter med perioral dermatit har ofte i forvejen en sart eller sensitiv hud, som let bliver irriteret af f.eks. stærkt sollys, cremer, kosmetik, stærk krydret mad eller alkohol. Meget varme drikke som f.eks. kaffe, te, suppe eller lignende kan også, for nogle, være årsagen til at sygdommen bryder ud. Selv klimaet og miljøet kan forværre tilstanden for patienter, der lider af sygdommen. Mange føler f.eks. at kulde forværrer tilstanden. Mange undersøgelser tyder på, at psykiske lidelser som f.eks. stress eller depression kan forværre eller fremprovokere sygdommen.

Har man først fået diagnoseret perioral dermatitis hos sin hudlæge, bør man som regel undgå alle former for kosmetik i ansigtet, som f.eks. make up, ansigtscremer, natcremer, rensemidler, ansigtsskrub og masker, da disse produkter ikke kun forværrer tilstanden, men ofte kan være årsagen til, at sygdommen bryder ud.

Behandling

Perioral dermatit kan være vanskelig at behandle. Selve behandlingsforløbet kan vare over en længere periode, ofte op til flere måneder. Kortisonsalver forværrer kun tilstanden på længere sigt og bør derfor helt undgås. I nogle tilfælde kan en lokalbehandling med metronidazol creme være tilstrækkeligt. I andre tilfælde vil hudlægen anbefale en flere ugers behandling med tetracyklin-tabletter, hvilket har den største virkning på perioral dermatitis. Ofte varer behandlingen op til 6-12 uger, og i nogle tilfælde længere tid. Man bør være opmærksom på, at perioral dermatitis er en kronisk lidelse, som ofte vender tilbage, og man bør derfor undgå alt for meget kemi i ansigtet. Man kan eventuelt spørge sin hudlæge til råds om brug af kosmetik og cremer.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: