I dag er der stort fokus på sundhed og velvære, og overalt kan du finde tips til, hvordan du holder dig i form og opretholder et godt helbred. Det er skønt!
Alligevel sker det, at vi af og til bliver ramt af forskellige smerter og gener – det være sig akutte, langvarige eller tilmed kroniske smerter. Her gennemgår vi nogle af de almindeligste alternative behandlingsformer, der kan hjælpe dig til at forebygge eller afhjælpe smerter og gener.
Vær opmærksom på, at det kan variere en hel del, hvordan den enkelte terapeut går til værks. Du bør altid informere terapeuten om din tidligere sygdomshistorie, medicinering og livsstil, da dette i visse tilfælde kan influere på dine muligheder for behandling.
Kiropraktik, naprapati og osteopati
Der er mange ligheder mellem kiropraktik, osteopati og naprapati. Alle tre behandlingsformer stiler efter at mindske smerter, og genoprette din funktionsevne ved at kortlægge og behandle mekanisk ubalance i kroppen. Det er ikke altid det område, der gør ondt, som behøver behandling.
Under det første besøg bliver du grundigt interviewet om din sygdomshistorie, livssituation, smerter, gener og de mulige årsager til dine lidelser, såsom muskulær ubalance eller dårligt arbejdsmiljø. Behandlingen er manuel for bedst muligt at kunne påvirke dine mekaniske funktioner. Formålet er at reducere smerte og forbedre funktionen i muskler, nerver, led og ledbånd, som måske ikke længere fungerer, som de skal. Ofte får du også tilrettelagt et træningsprogram, som skal hjælpe dig med at forebygge eller modvirke tilbagevendende smerter eller gener.
1. Kiropraktik
Ordet “kiropraktik” kommer af de græske ord “chiro”, som betyder “hånd”, og “praktikos” – at gøre, anvende.
Uddannelse: For at blive autoriseret kiropraktor i Danmark skal man gennemføre fem års fuldtidsstudier, efterfulgt af et års praktik hos en autoriseret kiropraktor.
Eksempler på behandlingsområder:
- Ondt i ryggen eller nakkesmerter
- Hovedpine
- Ischias
- Idrætsskader
- Tyggevanskeligheder
Behandling: Kiropraktoren bruger sine hænder til at justere og mobilisere et område eller et led, ved at udsætte det for korte pres eller træk. I første omgang fokuserer kiropraktoren på at manipulere ryggen og bækkenet, også selv om det er i arme, ben og kraniet, du har smerter. I dag anvendes også metoder som triggerpunktsbehandling og bearbejdning af blødt væv. Elektroterapi forekommer også, men dette hører ikke til de mest almindelige behandslingsformer.
2. Osteopati
Ordet “osteon” betyder “knogle”, og “pathos” betyder “lidelse”.
Uddannelse: Der findes pt. ingen etablerede osteopat-skoler i Danmark, men uddannede fysioterapeuter, kiropraktorer og læger kan studere osteopati via et belgisk akademi.
Eksempler på behandlingsområder:
- Hovedpine, migræne
- Ondt i ryggen eller nakkesmerter
- Ischias
- Vejrtræknings- og fordøjelsesproblemer
- Muskel- og ledsmerter
Behandling: Der findes et stort antal behandlingsformer inden for osteopatien. Alle har det til fælles, at terapeuten kun bruger sine hænder til at lindre dine smerter. Tanken er, at kroppens struktur og funktionsevne er et sammenhængende organ, hvor alle strukturer påvirker hinanden – både krop, sjæl og sind. Ved at fjerne forstyrrelser og øge dynamikken, bliver det muligt at styrke kroppens evne til at helbrede sig selv.
3. Naprapati
Ordet “naprapati” kommer af det tjekkiske “napravit”, som betyder “at korrigere”, og det græske “pathos”, som betyder “lidelse”.
Uddannelse: Det er ikke muligt at uddanne sig til naprapat i Danmark.
Eksempler på behandlingsområder:
- Hold i nakken
- Migræne eller spændingshovedpine
- Smerter/nedsat funktionsevne i bevægelsesapparatet
- Ischias
- Musearm/tennisalbue
Behandling: Naprapati er en manuel behandlingsform, hvor terapeuten mindsker smerter ved at manipulere og mobilisere led og blødt væv gennem eksempelvis massage og strækøvelser. Formålet er at genoprette funktionen i muskler og sener. Hvis der er behov for det, anvendes også forskellige former for elektroterapi, eksempelvis TENS, NMES og ultralyd.