Indtast dit søgeord

Mandlig skaldethed (androgen alopeci) arvelighed og behandlingsmuligheder

Mandlig skaldethed (androgen alopeci) arvelighed og behandlingsmuligheder

Mandlig skaldethed kan for mange være traumatisk, uanset årsag. Der findes en række forskellige årsager og hjælp til at stoppe hårtabet. Hvis du som mand med problemer med hårtab, skal du læse denne artikel.

Reklame:

Begynder hårgrænsen at krybe op i tindingerne? Føles håret tyndere, end det plejer? Begynder den skaldede plet på issen at blive større? Så er du formodentlig ramt af mandlig skaldethed, noget som før eller senere rammer mange mænd. Hvor meget, hvor hurtigt og hvornår varierer fra person til person. For nogle begynder hårtabet i de unge år, og for andre begynder det aldrig.

Hvilke typer af mandlig skaldethed findes der?

Arvelig skaldethed er uden tvivl den mest typiske type af skaldethed for både mænd og kvinder, men er betydeligt mere normalt for mænd. Afhængigt af arveligheden, kan mandlig skaldethed begynde på forskellige tidspunkter, men for mange allerede i ungdomsårene.

Alopecia areata er en hudsygdom, som forårsager pletvis hårtab, og som mange gange er mere anstrengende psykisk end fysisk. Sygdommen er autoimmun og findes i 3 forskellige varianter: Alopecia areata, Alopecia totalis og Alopecia universalis. Den førstnævnte indebærer pletvis hårtab, mens man ved den anden mister alt håret, og ved den tredje mister man al sin kropsbehåring. Sygdommen er dog ikke arvelig og er ikke nødvendigvis permanent. Der er altså en chance for få håret tilbage, efter man er blevet ramt. Der findes ingen behandling.

Der findes andre sygdomme og medicinske behandlinger, som kan påvirke hårvæksten, og det bedste er altid at spørge sin læge til råds. 

Hvorfor rammes man af mandlig skaldethed?

Når man lider af mandlig skaldethed, taler man om DHT (dihydrotestosteron), som er et mandligt kønshormon, som hæmmer hårsækkene og forårsager selve hårtabet. Det handler dog ikke om nogen alvorlig hormonforstyrrelse at rammes af skaldethed, og lægen anser ikke det ikke for at være en sygdom. At blive ramt af mandlig skaldethed er derimod noget, som påvirker mange psykisk.

Hvis du rammes af arveligt skaldethed (som er den mest typiske form), ser man oftest ingen tegn, heller ikke i hårbunden – man får ikke eksem eller udslæt. Men hårgrænsen kryber op på issen forårsaget af, at hårsækkene krymper (på grund af kønshormonet), og derfor får hårstråene mindre plads at vokse på. Dette leder også til, at hårstråene bliver færre og til sidst forsvinder helt.

Behandling af mandlig skaldethed

Forskningen i mandlig skaldethed er steget i takt med, at mænd bliver mere og mere bevidste om deres udseende. Der findes i dag en række metoder, som behandler mandlig skaldethed. Det du kan gøre, er at tage stilling til, hvordan hårtabet påvirker dig og agere derefter. Er det et mindre problem, kan man tilpasse frisuren til mængden af hår, eller man kan klippe sig helt skaldet. For dem, som virkelig vil gøre noget, er der forskellige veje at gå.

Der findes godkendte lægemidler, både i håndkøb og receptpligtige, med dokumenteret effekt. Tal med din læge om, hvilket alternativ der er bedst for dig. Det er bedst at tale med din læge først, eftersom håndkøbsmedicinen kan give bivirkninger, og det er vigtigt at udelukke hjertekarsygdomme, inden behandling med minoxidil, som findes i præparatet. 

Plastikkirurgi og hårtab

Plastikkirurgi er i de seneste år blevet meget populært. Der findes forskellige metoder, den typiske er at man tager et stykke hår fra nakken, som deles op i små stykker og indeholder 1-3 hårsække. Disse transplanteres til de skaldede områder. Eftersom hårene i nakken ikke berøres af det mandlige kønshormon, taber man ikke det transplanterede hår. Dog anbefales det, at man fortsætter med medicin, eftersom det giver det bedste resultat, hvis man beholder en del af sit eget hår sammen med det transplanterede. 

Effekten af hårtransplantation afhænger af, hvor skaldet man er, hårkvaliteten i nakken og hovedbundens elasticitet. 

En hårrejsende oplevelse

At rammes af mandlig skaldethed er en hårrejsende oplevelse. Uanset hvordan man oplever hårtab, skal man ikke have det dårligt med det, der findes behandlinger, også selv om resultaterne er individuelle. Hjælp mod hårtab findes, og du må spørge dig selv, hvor meget du er påvirket af det.

Reklame:

http://www.1177.se/Varmland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Haravfall/, http://www.praktiskmedicin.se/sjukdomar/haravfall-androgen-alopeci-manligt-haravfa/

http://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/hair-replacement.html, http://www.niams.nih.gov/health_info/alopecia_areata/ Detta är en annons från MSD mars 2014 03-18-NOND-1112368-0005

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: