Indtast dit søgeord

Når man klemmer sin finger, hæver den, og huden bliver blå

Når man klemmer sin finger, hæver den, og huden bliver blå

Klemt finger. Skal det behandles?

Når man klemmer fingeren, opstår der ofte en blødning under huden. Dette skyldes, at både sener og muskler i fingeren klemmes sammen under stort tryk. På grund af blødningen hæver fingeren, og huden bliver blå. Hvis man også klemmer neglen, er det almindeligt, at neglen falder af efter et par dage eller uger.

Reklame:

Generelt om en klemt finger

For det første skal du fjerne eventuelle ringe, som sidder på fingeren, for disse kan stoppe blodtilførslen, når fingeren hæver. Når man har klemt sin finger, kan man lægge en årepresse der hvor fingeren er skadet, for at mindske hævelsen og blødningen. Det er også godt at holde fingeren højt, det vil sige over hjertet. Man kan også holde fingeren i koldt vand eller lægge et håndklæde med is på fingeren for at mindske smerten og hævelsen. Man bør så hurtigt som muligt tjekke, at fingeren ikke er brækket. Hvis du kan bøje fingeren, er den nok ikke brækket.

Hvis neglen skades ved en klemt finger

Når man klemmer fingeren præcis der, hvor neglen sidder, bløder det ofte under neglen, hvilket skaber et tryk. Man kan selv forsøge at lette på trykket, men det kan være meget smertefuldt. Det, man gør for at mindske blodansamlingen under neglen er at tage noget spidst, en nål eller lignende, og varme enden op. Så tager man den opvarmede ende og brænder et hul gennem neglen. Vær forsigtig, så du ikke kommer helt ind til huden under neglen. Når blodet kan dryppe ud gennem hullet, letter smerten. Sørg for at vaske såret grundigt, så det ikke bliver inficeret. Man må regne med, at neglen kommer til at løsne sig fra huden efter et par uger, fordi blødningen gør, at neglen slipper fra huden. Du kan også henvende dig til en læge, så han kan hjælpe dig med dette.

Hvornår skal man søge læge, når man har klemt sin finger?

Hvis man har klemt fingeren og mister følesansen i fingeren, bør man søge læge. Det gælder også, hvis smerten og hævelsen ikke går over, eller hvis fingeren er blevet unaturligt skæv. Hvis man har klemt sin finger så meget, at fingerspidsen er gået af, skal man lægge fingerspidsen i et rent håndklæde eller lignende. Derefter lægger man håndklædet med fingerspidsen i en plasticpose, som man så opbevarer koldt, og så skal man straks tage på skadestuen. Man skal ikke lægge fingerspidsen direkte i is, derved kan den blive frostskadet. Fingerspidsen kan oftest sys fast på fingeren igen.

Hvis smerten begynder at aftage, for derefter at tage til efter nogle dage, skal man staks søge læge. Hvis man har klem sin finger meget slemt, er risikoen for at blodkarrene skades stor. Hvis det skulle være tilfældet, er man nødt til at få foretaget en amputation, hvor kirurgen fjerner fingeren. Oftest er man nødt til at amputere lige over det sted, hvor fingeren er blevet klemt. Nogle gange kan det være nødvendigt med flere indgreb, hvis nerverne har taget skade. Dette hører dog til sjældenhederne, og de fleste undgår at få ødelagte blodkar ved en klemmeulykke.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: