Indtast dit søgeord

Fransk rosen. Diagnose og behandling

Fransk rosen. Diagnose og behandling

Fransk rosen er en ufarlig hudsygdom, som også kaldes “franske roser” pga. udslættets udformning. Tilstanden giver irriterende udslæt på kroppen. Udslættet kommer ofte om foråret og efteråret, og sygdommen er særlig almindelig blandt børn og unge. 

Reklame:

Der findes endnu ingen klar smittekilde eller direkte årsag, men sygdommen antages at være en virus. Den går over af sig selv, og det smitter ikke mellem mennesker. Har man haft fransk rosen en gang, får man det sjældent igen. Det sker, men er usædvanligt. Der er ingen registrerede komplikationer af sygdommen, og udslættet efterlader ingen ar. 

Hvorfor får man fransk rosen?

Årsagen er faktisk stadig helt ukendt, og man ved ikke, hvorfor nogle rammes af sygdommen. Mange der bliver syge af fransk rosen, har haft en form for lungeinfektion for nylig, hvilket tyder på en sammenhæng, men der findes ingen videnskabelige beviser herpå. Langt fra alle mærker at de er smittede, da symptomerne kan være meget diffuse. Da fransk rosen heller ikke smitter fra person til person, er der ingen grund til bekymring. 

Symptomer på fransk rosen

Sygdommen begynder ofte med at man får ganske meget udslæt, ofte på overkroppen, overarmene eller lårene. Udslættet kan være op til 10 cm stort og have en oval form. Udslættet kan sprede sig til resten af kroppen og være rosa-farvet og skællet. Man får sjældent eller aldrig udslæt i ansigtet, men det kan derimod forekomme på halsen. En del der rammes af fransk rosen, oplever kløe, mens andre ikke mærker udslættet overhovedet. Bad og kontakt med vand kan forværre eventuelt ubehag. 

Diagnose

Da syfilis var en almindelig sygdom i Norden, tog man prøver ved mistanke om fransk rosen, da de to sygdomme ligner hinanden. Nu behøver man ikke tage prøver, og en diagnose kan stilles baseret på patientens sygdomshistorie og udslættets udseende. De sygdomme der har lignende symptomer, er f.eks. akut psoriasis og almindeligt virusudslæt, forårsaget af forkølelse. er man bekymret, er det en god idé at gå til lægen. 

Behandling: 

Der findes ingen behandling for fransk rosen, og det er ikke nødvendigt at søge læge. Symptomerne og udslættet forsvinder som regel inden for 6 uger, dog kan det sommetider tage længere tid. Hvis det er ubehageligt at have tøj på, kan det være en idé at prøve med en receptfri kortisoncreme. Selv kølende salve har en funktion, og zinkpuder/-væske kan have en lindrende effekt. Det anbefales at undgå vand og sæbe hvis man har fransk rosen, og det er altid godt at smøre sig godt ind i solcreme og/eller anden god creme. Der findes endda teorier om, at sollys har en god effekt på den generelle helbredstilstand. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: