Indtast dit søgeord

Underhud overhud stafylokok svamp

Underhud overhud stafylokok svamp

Eksem. Typer og behandling.

Eksem er en betændelse i huden, både i overhuden og i underhuden. Betændelsen opstår i overhuden med øget ophobning af væske i og imellem cellerne.

Reklame:

Årsagen til denne væske er, at der opstår nogle stoffer fra cellerne, der hedder cytokiner. Et udslæt kan give rødme og små blærer på huden, som senere også kan væske og danne sår. 

Forskellige former 

Der findes forskellige typer eksem: 

  • Kontakteksem, kan være både allergisk og ikke-allergisk
  • Atopisk
  • Seborroisk 
  • Nummulat eksem, som er møntformet 
  • Hypostatisk 

Faktorer, der påvirker

Der er mange faktorer der kan medvirke til at der opstår udslæt. For eksempel kan visse kemiske stoffer give allergisk og ikke-allergisk eksem, og ofte kendes årsagen slet ikke. Kulde udendørs og lav luftfugtighed indendørs forværrer tilstanden, for mange brusebade udtørrer huden og stress på jobbet, i skolen eller andet gør eksemen værre.

Mikroorganismer (svampe og bakterier) kan spille en vigtig rolle i forbindelse med fremkomst og forværring af mange former for eksem. Hvis man har en svampeinfektion i huden, kan dette give et allergisk udslæt. Dette ses ofte på hænderne. En svamp som naturligt findes på huden, Pityrosporum Ovale, kan nogle gange optræde som et allergen (allergifremkaldende stof) ved atopisk dermatitis.

Alle typer eksem kan angribes af bakterier, ofte stafylokokker, eller kan fungere som allergener og forværre udslættet. Det er derfor en vigtig del af behandlingen at reducere mængden af svampe og bakterier.

Symptomer

Eksem viser sig for det meste som rødmende, evt. væskende områder på huden. Det mest almindelige er, at huden klør og er meget tør.

Behandling 

Alle får det bedre med den rette behandling. I dag er det almindeligt at begynde med en stærk steroidsalve en gang dagligt. Senere smører man lidt sjældnere. Lysbehandling og UVB har også en vis effekt. Det er vigtigt at kombinere med en blødgørende lotion, creme eller salve. Man skal også huske at smøre, når eksemen er under kontrol, og når der ikke bruges steroidsalve. Smør et tyndt lag på flere gange dagligt i stedet for et tykkere lag, da det tykkere lag ikke giver en bedre effekt. Tilsætning af propylenglycol eller karbamid gør cremen/lotionen ekstra fugtighedsbevarende.

Eksem klør. Kløe kan føre til at man får kradset hul, og det kan medføre at eksemen angribes af bakterier, ofte staphylococcus eller streptococcus, og der opstår en infektion. At reducere mængden af svampe og bakterier er derfor en vigtig del af behandlingen. Denne behandling kan bestå af antibiotika, lysbehandling og/eller kaliumpermanganatbade. På et tidspunkt kan man også forsøge med antihistamin-creme med kløenedsættende og lindrende effekt.

Nikkelallergi 

Ved nikkelallergi er eksemen fra begyndelsen ofte lokaliseret til de hudområder, der kommer i kontakt med nikkel. Det kan f.eks. være huden under bukseknappen, øreflippen ved øreringen og så videre. Når man har haft det i længere tid, kan eksemen også spredes til andre områder. Har man kontakt med nikkel via hænderne, spredes det nemt via indirekte kontakt til ansigt og øjenlåg. Det er meget vigtigt at du forsøger at undgå kontakt med nikkel.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: