Indtast dit søgeord

En akillesseneruptur indebærer, at akillessenen bliver revet over, hvilket ofte sker under sportsudøvelse

En akillesseneruptur indebærer, at akillessenen bliver revet over, hvilket ofte sker under sportsudøvelse

Akillesseneruptur. Årsager og behandling

Akillesseneruptur, også kendt som overrevet akillessene, indebærer at akillessenen bliver overrevet, enten helt eller delvist. Det kan indtræffe, når akillessenen udsættes for stor og pludselig belastning.

Reklame:

Der findes betydeligt flere rapporterede tilfælde af akillesseneruptur blandt kvinder end blandt mænd. Sportsgrene som badminton, tennis og fodbold – hvor man rører sig hurtigt og fra side til side – er særlige risikofyldte. Specielt udsatte, er de der er utrænede eller uvante med træningsformen. Når akillessenen bliver revet helt over, så sker det oftest uden advarsel, mens en delvis akillesseneruptur kan være noget, der gradvist bliver værre over længere tid.

Hvorfor opstår Akillesseneruptur?

De fleste, der rammes, har aldrig oplevet problemer med helbredet tidligere, hvilket er en af grundene til, at det kan være svært at forstå, hvorfor denne type skade opstår. Ca. 90 % af dem der pådrager sig en akillesseneruptur, gør det under udøvelse af idræt. Motionister rammes oftere end folk på elitesportsniveau. I sjældne tilfælde kan akillesseneruptur forekomme hos folk med svage sener eller blandt folk, der i en længere periode har været under behandling med kortison eller en vis type antibiotika.

Symptomer på akillesseneruptur

Hvis der er tale om en delvis akillesseneruptur, har man sandsynligvis døjet med helbredsmæssige problemer i et stykke tid, og man oplever ofte smerte ved belastning, samt en slags stivhed. Ved akut akillesseneruptur, mærker man et slag eller et smæld i anklen. Mange oplever, at de tydeligt mærkede, at noget blev revet over, mens andre beskriver det som et spark bagi. Det gør ondt, men i mange tilfælde aftager smerten relativt hurtigt, og man kan bevæge sig med noget besvær. Graden af smerte kan dog variere, men ømhed forekommer næsten altid. Man kan som regel ikke stå på tæer med den skadede fod, og man oplever at ens balance bliver ødelagt. Hvis disse symptomer opstår efter en skade, bør man omgående søge et sundhedscenter.

Diagnose

For at identificere en akillesseneruptur og afgøre, hvorvidt den er akut eller delvis, undersøges bevægeligheden i fodleddet. Der tages også hensyn til, hvordan foden står og fungerer i forhold til den anden. Eftersom en partiel akillesseneruptur kan være sværere at diagnosticere, anvendes i visse tilfælde MRT eller ultralyd.

Behandling

Hvis unge mennesker rammes, plejer en operation at være den bedste løsning. Akillessenen sys på igen, og efter et par uger i gips, overgår man til at bruge en skinne i yderligere 6 uger. Det er en lang proces, men det er den bedste måde at sikre sig, at man kommer sig fuldstændigt. Derefter er det i de fleste tilfælde nødvendigt med krykker i yderligere et par måneder, og eventuelt også genoptræning. Det tager mindst 6 måneder, inden man kan begynde at dyrke idræt i samme omfang som tidligere. For dem der er over 50 år, plejer en operation ikke at være aktuel. I stedet lægger man benet i gips i ca. 8 uger.

Mere om akillesseneruptur

Ved mistanke om akillesseneruptur, eller hvis man efter en skade oplever nogen af de ovenstående symptomer, bør man opsøge et sundhedscenter. Det er altid godt at tale med personalet der, hvis man er usikker på, hvor man skal henvende sig. De fleste, som rammes af akillesseneruptur, kommer sig fuldstændigt over det.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: