Alt om vorter

Alt om vorter

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

En vorte er en lille udvækst i huden forårsaget af en virus. Vorter smitter og kan let overføres til andre personer og andre dele af kroppen. 

Vorter forårsages af Humant Papillomvirus (HPV). Man smittes ved berøring af vorten eller indirekte ved kontakt med inficerede døde hudceller. Det tager ca. et halvt år fra smitte til udvækst af vorten. De er ufarlige, men kan være knapt så prydende og gøre ondt og bør derfor behandles. 

Derfor smittes man med vorter

Vorter forårsages af virus og kan smitte ved direkte kontakt. Der findes flere forskellige typer vortevira, og de trives alle bedst i fugtige miljøer og spredes derfor let i våde områder som svømmehaller. 

 

 • Vorter er en af de almindeligste infektioner i verden. 
 • Der findes mere end 100 forskellige vortevira, der alle er smittefarlige.
 • Virussen trives i varme og fugtige miljøer som eksempelvis svømmehaller og omklædningsrum. 
 • Smitte er kun mulig gennem kontakt med sår og lignende åbninger i huden. 
 • Er man smittet, bør man ikke forsøge selv at fjerne vorten (med fil, kniv eller lignende), da det øger risikoen for smitte til andre steder på kroppen samt andre folk. 

 

Nogle mennesker får kun én vorte ved smitte, mens andre får flere. Det er ikke helt ualmindeligt at have op til 10-20 vorter. Det er oftest meget lettere at fjerne nye vorter end de, der har været der i mange år. 

Almindelige smittekilder

Svømmehaller, badehuse og gymnastiksale er almindelige smittekilder. Det er også kendt at vorter kan opstå mellem familiemedlemmer. Vorter kan gøre ondt, men værst er det, at de kan have en uheldig effekt på udseendet. 

Udseendet på vorter kan variere; nogle vokser indad, hvilket ofte ses på fødderne, mens andre vokser udad og med tiden danner et blomkålslignende hoved. Sidstnævnte er dog mest almindelige på hænderne, men ses også på resten af kroppen. Vorter kan forsvinde af sig selv, men normalt tager det langt tid; de fleste forsvinder inden for to år, men visse forbliver. Det er ikke ualmindeligt, at folk har vorter i flere årtier. Efter behandling er der en uheldig risiko for, at vorten kommer igen. 

Børn rammes oftere end voksne.

Børn er mere udsatte end voksne, når det kommer til smitte af vortevira. Dette skyldes bl.a. at børns immunforsvar endnu ikke er fuldt udviklet. Studier har vist, at mere end 1/3 af alle børn under 12 år rammes af vorter, og det er ikke ualmindeligt at de rammes flere steder. 

Voksne kan dog også sagtens blive ramt af disse vira, hvilket oftest skyldes et nedsat immunforsvar. 

 • En vorte er en ufarlig svulst, der både kan vokse udad og indad. 
 • Hænder og fødder rammes oftere end resten af kroppen, og symptomerne kan 
 • variere. 
 • Mange får kun én vorte, mens andre rammes af mange flere; op til 10-20 vorter er 
 • ikke helt ualmindeligt. 
 • Det er generelt lettere at fjerne en ny vorte end en der har været der I mange år. 


Behandling 

Myresyre: Behandling med myresyre er en meget effektiv metode, der kan fjerne op mod 90 % af alle vorter. Denne form for behandling er smertefri og et godt middel til børn. Der kræves gennemsnitligt 4-5 behandlinger før vorten er væk, men efter 12 behandlinger er der 90 % garanti for, at man er symptomfri. Generelt får man én behandling om ugen. Myresyre fungerer ved, at det udtørrer udvæksten, hvorved virussens livsvilkår forringes kraftigt. Derefter vil kroppen selv afstøde den døde hudklump. Myresyreopløsningen påføres direkte på vorten og efterlader derved ikke noget ar. Ved korrekt anvendelse er denne metode helt smertefri og derved en ekstra god metode til børn og folk, der er ramt af svære symptomer. Andre metoder indebærer at skære, fryse eller brænde vorten væk. 

Salicylsyre: Der findes flere forskellige slags cremer, geléer, lotions og imprægnerede plastre med salicylsyre på markedet. Dette stof fungerer ved at gøre vorten tykkere, hvorved den senere kan gnubbes af.

TCA-gel (trikloreddikesyre): Dette er en gel med kemisk peeling. Denne metode bør ikke bruges til mere end tre vorter samt af børn, gravide og ammende kvinder. Det tager omkring 15 minutter for gelen at penetrere vorten, hvorefter den udtørrer.

Kryoterapi (frysning): Ved anvendelse af flydende kvælstof, der har en temperatur på -196°C, kan vorten blive frosset væk. Større vorter kan kræve flere behandlinger med 3-4 ugers mellemrum. Metoden fungerer ved at man fryser vorten samt området i et par millimeter omkring. Denne behandlingsmetode kan være smertende for patienten. Oftest foregår behandlingen hos lægen, men det er også muligt at gøre det derhjemme. 

Kirurgi: Kirurgisk indgreb af fjernelse af vorter er også en mulighed. Metoden kan dog forårsage ubehag og være flere uger om at hele fuldstændigt.

Diatermi: En metode, der forstørrer vævet ved brug af elektricitet. Brænding af vorter er også et alternativ, men det efterlader ar.

Laser: Har man én eller flere store vorter, er laserkirurgi en god mulighed. Generelt medfører denne metode ikke ar, men kan gøre ondt i nogle dage efter behandlingen.

Anvend badesandaler

Det tager ca. et halvt år fra du bliver smittet til du uvikler en vorte. Disse er helt ufarlige, men kan forårsage ukosmetiske gevækster og gøre ondt. Lægen kan hjælpe med behandlingen. 

Besøger du ofte våde fællesrum så som svømmehaller, fællesbad og omklædningsrum, er det en god forholdsregel generelt at benytte badesandaler.