Indtast dit søgeord

Der hersker lidt uenighed om årsagen til stammen.

Der hersker lidt uenighed om årsagen til stammen.

Stammen. Hvad kan der gøres. Træning, talepædagogik

Hvad har Aristoteles, Carl Bildt, Ingmar Bergman, Marilyn Monroe, Julia Roberts, Bruce Willis, Lewis Carroll, Charles Darwin og Moses til fælles? De stammer, eller har alle gjort det. Det er en form af talebesvær, der bryder den almindelige flydende tale med gentagelser af ord, stavelser og lyde.

Reklame:

Når man stammer, kan det ske at man vil sige noget, som man ganske enkelt ikke kan komme i gang med at sige. Men trods det, at det påvirker kommunikationen, behøver det ikke at være et problem. De ovennævnte personer er eksempler på, at man kan overvinde sit talebesvær.

Hvorfor stammer vi?

Der hersker uenighed om årsagen. Nogle gør det i perioder, og andre hele tiden. I nogle tilfælde dukker det op, hvis man er stresset eller presset. Børn kan også stamme, men hos dem er det mere en form for gentagelse. Man kan først afgøre, når børn er lidt ældre (over 5 år), om det er noget permanent.

Inden for forskningen mener man, at stammen har en neurobiologisk årsag. Man mener, at hjernens evne til at styre talen ikke altid fungerer optimalt. Således opstår der afbrud i din tale. Nogle forskere mener, at det er arveligt.

Stammen og psykologi

Stammen i sig selv giver ikke mere nervøsitet eller sociale problemer, end andre ting. Det er ens mentale opfattelse af sig selv, der kan påvirkes. Viljen til at tale med folk, at møde nye mennesker eller grupper, eller at tale i en forsamling.

De, der påvirker mange, der stammer, er dets lunefuldhed. Følelsen af at man aldrig er sikker på, om man kommer til at stamme eller ej, kan give nervøsitet. En del oplever, at de slet ikke gør det, når de er alene eller sammen med få mennesker, men kun gør det, når de befinder sig i større forsamlinger. Derfor undgår en del med dette talebesvær, sociale sammenhænge, netop fordi de ikke ved, hvornår det vil bryde ud.

Stammen påvirker forskellige mennesker på forskellig vis. For visse påvirker den deres professionelle liv, deres uddannelsesvalg og deres sexliv. For andre påvirker den slet ikke. Det handler meget om personens individuelle styrke, men også om omgivelsernes forståelse.

At møde nogen, der stammer

Langt hen af vejen handler det om ikke at gøre et problem ud af noget, der ikke er et problem. Man har sjældent så travlt, at man ikke har tid til at lade nogen nå frem til det, de gerne vil sige. Der er heller ikke noget underligt ved stammen. Det er vigtigt at forklare for folk, hvad det er der gør, at man har svært ved at gøre sig forståelig (hvis det er tilfældet), eller hvorfor man vælger ikke at tale i en forsamling. Dette kan hjælpe andre til at forstå og øge forståelsen for talebesværet. Hvis man isolerer sig, gør det kun tingene værre for en selv og andre.

Hvis du taler med nogen der stammer, så undgå at give gode råd. Tænk på hvordan du selv har det i en situation, hvor du skal gøre noget som du er meget usikker på. Bliver du så mere sikker eller mere stresset, hvis nogen hele tiden kommer med gode råd?

Behandling af stammen

Hvis man opdager at et barn stammer, skal man besøge en talepædagog. En talepædagog hjælper dit barn (og dig) med at finde ud af, om dit barn stammer. Behandlingen er meget individuel. Nogle gange er den en god hjælp til en mere flydende tale, og at lære at synge og tale i grupper. Der findes også tekniske hjælpemidler.

Det er ikke nogen sygdom, som skal behandles med medicin. I stedet gives der mental træning, så man kan lære at leve med det. 

Talepædagogen kan guide dig i hvordan du skal tale i forskellige situationer, og undgå at ordene sætter sig fast. Stammeforeningen er en stor organisation for dem, der stammer. Her kan man få råd og tips om, hvordan man lever med det. 

Det er vigtigt at kunne tale om problemet med den, der stammer. Hvis det er et problem i kommunikationen, må man løse det sammen. Det er en god ide at tale om det i klassen, og ikke lade det handle om en enkelt elevs problem. Forsøg at involvere alle i samtalen. Tal om kendte personer, der lever med det.

At leve med stammen

Det er vigtigt at tale om det og ikke lade som om, det ikke findes. Det er stadig uklart hvorfor vi stammer, men det er tydeligt at problemet eksisterer. Derfor må vi tage os tid, og tilpasse os situationen når nogen stammer. Tid til vores børn, bekendte, venner og medarbejdere. Der findes masser af hjælp, gode råd, information og viden, der kan hjælpe dig til at blive tryg i din tale.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame: