Indtast dit søgeord

Næseblod skyldes at næseskillevæggens ydre blodkar brister.

Næseblod skyldes at næseskillevæggens ydre blodkar brister.

Næseblod (epistaxis) Hvorfor får man det?

At man får næseblod skyldes at de yderste blodkar, der sidder inde i næsen brister. Blodkarrene er meget følsomme, og er man forkølet og de svulmer op, kan blodkarrene briste hvis man nyser eller pudser næse. Får man et slag på næsen, kan man bløde rigtig meget. Næseblod kan forekomme forrest i næsen og er den mest almindelige form for næseblod. Det kan også forekomme bagerst i næsen, og dette er mere usædvanligt, men mere alvorligt. 

Reklame:

Trauma, frakturer og tryk mod næsen er forskellige årsager til at man får næseblod. Antikoagulerende medicin, tør luft eller at man piller næse for meget, kan også forårsage næseblod. Visse sygdomme kan også forårsage næseblod. 

Symptomer på næseblod

Det er ofte fra den forreste del af næsen, fra næseskillevæggen, at det bløder. De små yderligtliggende blodkar brister let og begynder at bløde. Det kan være på grund af at næsens slimhinde er tør og skadet, som den f. eks. kan blive når det er koldt og tørt vejr. Forkølelser, næsepilleri og overdreven anvendelse af næsespray kan også give næseblod. 

Hvad gør man, når man får næseblod

Hvis man får næseblod, skal man sætte sig op og læne sig fremad. Hvis man læner sig tilbage, kan blodet komme ned i halsen,  og så får man det dårligt. Man skal klemme på næsens blødere dele, som sidder lige under næsebenet, og klemme der i cirka 10 minutter. Hvis blødningen ikke stopper, kan man bruge en bomuldstot, som man dypper i madolie eller vaseline og fører ind i næsen. Klem igen i 10 minutter, og lad bomuldstotten sidde i et par timer. Man anvender olie eller vaseline for at undgå at bomuldstotten sætter sig fast i sårskorpen. Hvis det ikke holder op med at bløde efter 30 minutter, bør man opsøge en læge eller ringe til skadestuen for at blive behandlet. 

Det kan også hjælpe at sutte på isterninger, eller lægge en ispose mod panden og næsen og dermed nedkøle blodkarrene, så de trækker sig sammen. Hvis man har tilbagevendende blødninger, er det en god idé at kontakte skadestuen, så man kan blive undersøgt. Hvis blødningen ikke stopper af sig selv, kan lægen udføre et indgreb, hvor man ætser eller brænder de blodkar, der forårsager selve blødningen. I de tilfælde hvor det bløder bagerst fra næsen, er det vigtigt at man søger lægehjælp. Man skal i så fald indlægges på et sygehus, så man holdes under observation og behandles, så blødningen kan stoppes. Blodtryk og blodværdi kontrolleres kontinuerligt, mens man er indlagt. 

Hvordan undgår man næseblod?

Hvis man er forkølet og har opsvulmede blodkar, skal man forsøge at tørre næsen forsigtigt i stedet for at pudse den. Man kan også skylle næsen med en saltvandsopløsning, som man køber på apoteket. Man kan også blande sin egen saltvandsopløsning. Man skal undgå visse lægemidler, som kan give næseblod. Dette gælder først og fremmest medicin der tages igennem næsen. Medicin som indeholder acetylsalisyre skal undgås, da den kan gøre det svært at stoppe blødningen hvis den opstår. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: