Indtast dit søgeord

Fra top til tå:Lungerne, hvordan er de opbygget. Hvordan virker de.

Fra top til tå:Lungerne, hvordan er de opbygget. Hvordan virker de.

Man plejer at sige, at regnskovene er jordens lunger. De holder vores planet i live - præcis som vores egne lunger holder vores krop i gang. De forsyner blodet med ilt og hjælper det af med kuldioxid. Kuldioxid skal ud af kroppen, da stoffet ellers kan forstørre kroppens celler. Modsat er ilt nødvendigt for at vores celler fungerer. 

Reklame:

Lungerne består af lungeblærer, der indeholder luft. De gør, at lungerne har samme konsistens som en rengøringssvamp. Uden på lungeblærerne ligger et kapillær-net bestående af små blodkar. 

Lungerne

Lungernes funktion

Lungerne hænger frit, beskyttet af brystbenet, og omgiver dit hjerte. Man kalder hele lungen for lungesækken, som igen er delt op i lungelapper. De er elastiske og kan derfor udvide sig (når du ånder ind) og trække sig sammen (når du ånder ud). Ind- og udånding styres via signaler fra åndedrætscenteret. 

Lungerne virker ikke helt af sig selv. De samarbejder med resten af dit åndedrætssystem, næsen, luftrøret og bronkierne. Alveolerne er små blærer, som der findes millioner af inde i lungerne. Rundt om alveolerne findes kroppens mindste blodkar, kapillærerne. Alveoler og kapillærer fungerer ved at lade ilt og kuldioxid passere igennem sig. 

Når blodet render gennem kapillærerne, optages ilten, som derefter transporteres rundt til kroppens celler. Kuldioxid, som vi ikke har brug for, følger med udåndingen ud af kroppen. Kroppen kan ikke klare mere end et par minutter uden ilt, før hjernen dør af alvorlige komplikationer, så pas godt på dine lunger! 

Fakta om dine lunger 

  • Området mellem dine lunger hedder mediastinum. Der sidder dine lymfekirtler, vigtige blodkar (f.eks. den store kranspulsåre), hjertet, spiserøret og luftrøret. 
  • De indeholder ca. 400 millioner lungeblærer (alveoler) hver.
  • Højre lunge er delt op i tre såkaldte lungelapper, venstre kun i to. De er inddelt af fordybninger i lungevævet. 
  • Omtrent en halv liter luft strømmer ind og ud ved hvert normalt åndedrag.
  • Når du hviler, ånder du ca. 12 gange i minuttet. 
  • En af de største risici mod menneskets lunger er rygning. Læs mere om rygeafvænning på forskellige sundhedsportaler. 

 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: