Indtast dit søgeord

Kvalme ved kemo. Forebyggelse og behandling.

Kvalme ved kemo. Forebyggelse og behandling.

De mest almindelige bivirkninger af kræftbehandling er kvalme og opkastning. For at forbedre dit liv under behandlingsperioden findes der i dag en måde at forebygge, minimere og behandle disse bivirkninger.

Reklame:

Der findes flere årsager til at du som gennemgår en cancerbehandling, er plaget af kvalme og opkastninger. Kemoterapien, også kaldt cellegift, indgår i mange kræftbehandlinger og giver ofte den slags bivirkninger.

Kvalme og opkastninger forringer naturligvis livskvaliteten, men forværrer også din ernæringstilstand. Det kan desuden gøre dig træt og mere følsom over for, hvad din krop er udsat for.

Årsager til kvalme og opkastninger

Målet med kemoterapien er at slå kræftcellerne ihjel. Kemoterapien påvirker også kroppens raske celler. For eksempel beskadiges slimhinden i mave- og tarmkanal og neurotransmitteren serotonin lækker ud. Serotonin påvirker vagusnerven, der stimulerer hjernens opkastningscenter. Substans P frigives også under kemoterapi og har direkte effekt på hjernens opkastningscenter. 

Signalsubtanserne serotonin og substans P er de to hovedårsager til, at du rammes af kvalme og opkastninger i forbindelse med kemoterapien. Reaktionen er naturlig og er ment til at beskytte kroppen mod noget fjendtligt. Problemet her er, at reaktionen fremkaldes i forbindelse med en igangværende behandling og forringer livskvaliteten for dig som patient. 

Kvalme under kemoterapi

Under kemoterapien kan kroppen reagere med kvalme og opkastninger i forskellige faser. Det er derfor man taler om 3 forskellige typer: akut kvalme, forsinket kvalme og betinget kvalme. De forskellige former har forskellige årsager, men hænger dog sammen.

Opkastninger og ubehag, som kommer direkte efter behandlingen (endda et par timer efter at du har afsluttet din behandling), er akut kvalme. Hvis ubehaget derimod opstår et par døgn efter behandlingen og varer en længere periode, kaldes det for forsinket kvalme. Denne slags kan vare til den næste kemobehandling.

Den betingede kvalme er knyttet til de psykologiske aspekter i kræftbehandlingen og kan opstå, hvis tidligere behandlinger har været hårde. At tage på sygehuset eller lugte til noget medicin kan være nok til at provokere kvalme og opkastninger. Betinget kvalme er almindelig, men kan modvirkes ved at forebygge og behandle akut. 

Det er også vigtigt at fortælle nogen om sine følelser og oplevelser under behandlingen, så der kan tages hånd om det sammen med sundhedspersonalet. 

Vigtigt at starte behandlingen tidligt 

At behandle kvalme og opkastninger i forbindelse med kræft er en kompliceret indsats, der ofte kræver en kombination af forskellige stoffer for at få tidligt kontrol over situationen. De forskellige former for kvalme kræver forskellige former for behandling.

Målet med behandlingen er at reducere risikoen for kvalme og opkastninger fordi man ved, at det er meget sværere at bryde en sygdom, der allerede er brudt ud. Derfor sættes behandlingen i gang allerede ved den første behandlingssession. Eftersom betinget kvalme kan være sværere at kurere, er forebyggende behandling meget vigtigt.

Behandling og lægemiddel

Med behandling og medicin er målet at have et anstændigt liv og at kunne fungere i hverdagen, selv under en igangværende kræftbehandling.

Ved akut kvalme forsøger man at forhindre mave- og tarmskadede celler i at sende signaler til hjernens opkastningscenter. På den måde lindres ubehaget og i bedste fald udebliver opkastningerne helt. Medicin der hæmmer serotonin og substans P kan gives enten som tabletter eller injektioner. Kortison OG tarmstimulerende medicin anvendes også til behandling af kvalme. 

Man vil optimere din behandling for at forebygge både den akutte og den forsinkede kvalme. En del af behandlingen er at du taler med din læge om de gener du oplever og genernes varighed. På den måde kan du give et billede af din situation.  

Stråling og kemoterapi 

Det er ikke bare kemoterapi, der forårsager problemer.  Strålebehandlingen giver en lignende bivirkning – skader raske celler og sender signaler til hjernen, som inducerer kvalme og opkastning. 

Mekanismen bag stråleterapi og kvalme er ikke helt klar. Derimod ved man, at kombination af stråling og kemoterapi øger risikoen for kvalme og/eller opkastninger. 

Forebyggelse 

Udover at tale med din læge om, hvordan du mentalt og fysisk oplever din situation, findes der nogle enkelte råd. Disse kan du bruge og prøve dig frem: 

  • Spis små måltider, men ofte. 
  • Tyg din mad godt. 
  • Drik mellem måltiderne i stedet for til måltiderne. Meget væske og mad indtaget samtidig strækker maven og kan forårsage opkastning. 
  • Undgå fed mad. Fed mad fordøjes langsommere. 
  • Drik klare væsker som juice, limonade og citronvand. 
  • Undgå stegte fødevarer, idet mados kan opleves som ubehageligt. Vælg hellere kogt mad, bagt mad eller kolde retter. Brug emhætten og gå en tur før du spiser. 
  • Hvis det er muligt, undgå at lave mad selv. Hvis det er muligt, så spørg en anden i familien eller en ven. Frys mad til senere. 
  • Hvil dig efter måltider, helst med hovedet højt. 
  • Saltede fødevarer kan undertrykke kvalme, prøv ansjoser, kaviar, bouillon, saltede kiks, popcorn og jordnødder. 
  • Prøv at spise tørret og sprødt mad som toast eller kiks, før du står op i morgen. 

En (u) almindelig hverdag 

En kræftbehandling er en udfordring, hvor kvalme og opkastninger betydeligt påvirker din trivsel. En kombination af en aktiv indsats fra din læge og nogle gode kostråd, øger chancerne for at du både før, under og efter en kræftbehandling, kan leve et så normalt liv som muligt. 

At have en hverdag, der fungerer, er vigtigt for alle!

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Lungekræft
20 april, 2016 Kræft

Lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige kræftformer, de...

Reklame:
Reklame:
Reklame: