Indtast dit søgeord

Hver fjerde cancer diagnose hos kvinder er brystkræft.

Hver fjerde cancer diagnose hos kvinder er brystkræft.

Brystkræft. Diagnose og behandling.. Livet med brystkræft.

En fjerdedel af kræfttilfælde hos kvinder er brystkræft, og hver dag får mange kvinder diagnosen. Brystkræft er den mest udbredte type kræft hos kvinder, men hvordan opstår den? Hvilke symptomer får man? Og hvordan skal du forholde dig hvis du, eller en af dine pårørende bliver ramt?

Reklame:

Brystkræft er den mest udbredte form for kræft blandt kvinder, og mere end hver fjerde kvinde der rammes af kræft, rammes af netop brystkræft. Mange kvinder får diagnosen hvert år, og der er oftest ældre kvinder der rammes. Risikoen for at få brystkræft stiger med alderen, og sygdommen er relativt sjælden hos kvinder under 40. En knude eller knold i brystet er det mest almindelige symptom, og sygdommen opdages ofte ved en mammografi. Jo tidligere diagnose stilles, jo større chancer for at blive helbredt. 

Støtte fra pårørende

Uanset hvilken form den viser sig i, er kræft altid traumatisk for den ramte, og brystkræft er ingen undtagelse. Hvis man er kræftsyg, er ved at blive diagnosticeret, eller bange for at man er blevet syg, ved man at det er en rutschetur af følelser og tanker. Derfor kan det være rart at have en ven eller et familiemedlem med til lægen, som kan være et par ekstra ører og stille de spørgsmål, du måske ikke selv får stillet – og hjælpe med at bearbejde tanker og følelser.

Som pårørende til en kræftsyg, er det vigtigt at man ser hele mennesket og ikke kun sygdommen. Man er nødt til at undgå følelsen af utilstrækkelighed, og i stedet så vidt muligt være der for den syge, ved at lytte til hendes bekymringer, men også bare ved at være til stede.

Tegn på brystkræft

Sygdommen opdages som regel som en knude eller knold i brystet, eller i området omkring brystet, f.eks. i armhulen. Man bør også være opmærksom på andre tegn, så som ændring af formen eller udseendet af brystet. Nogle kræftformer kan gøre brystet større og hårdere, mens andre kan gøre et område brystet rødt og sammentrukket. 

Tidlige symptomer kan være en ændring af brystvorten, eller udflåd fra brystvorten, som kan indeholde blod. Mange gange opdages brystkræft ved mammografi, og derfor er det meget vigtigt, at man jævnligt undersøger sine bryster, så kræften opdages tidligt og chancen for at blive kureret stiger. 

Årsager til brystkræft

Det er stadig uklart hvad brystkræft skyldes, men der er visse faktorer som øger risikoen for at blive ramt. 

  • Hormonelle faktorer spiller en vigtig rolle
  • P-piller og hormonbehandling øger risikoen en smule
  • Arvelighed er en også en faktor

Forskellige former for brystkræft

Der findes flere forskellige former for brystkræft. Hos nogle kvinder spredes kræftcellerne meget hurtigt, mens andre rammes af varianter hvor kræftcellerne spredes langsomt. Oftest starter sygdommen i mælkegangene, men den kan også starte i selve mælkekirtlerne eller endda i vævet mellem mælkekirtlerne. 

Prognose

Med moderne behandlingsmetoder har man har man gode chancer for at blive rask, hvis kræften opdages tidligt. Derfor er det meget vigtigt, at kvinder jævnligt undersøger deres bryster for knuder. 

Behandling

Brystkræft behandles som regel med en operation. Brystet fjernes helt eller delvist, afhængig af størrelsen på tumoren. Som supplement til operationen vil man også modtage strålebehandling. I nogle tilfælde vil man modtage behandling med hormoner, antistoffer eller cytostatika for at forhindre tilbagefald. Risikoen for tilbagefald er størst de første år efter behandlingen. Derfor skal kvinder som har haft brystkræft, ofte til kontrolbesøg hos lægen og have foretaget mammografier.

Livet med brystkræft

Forskningen inden for kræft, herunder brystkræft, går støt fremad. Gennem årlige kampagner skabes opmærksomhed om sygdommen i befolkningen, og er med til at skabe finansiel støtte til forskningsarbejdet. Hvis du er ramt af brystkræft, er det vigtigt at du ikke glemmer livet før kræften, og at du bruger din tid på ting der gør dig glad. Du må ikke ignorere kræften, men det er vigtigt at alt ikke kommer til at handle om sygdom! 

Der er hjælp at få. Og når livet føles tungt, skal man huske de små ting, og give sig selv tid til refleksion. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Lungekræft
20 april, 2016 Kræft

Lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige kræftformer, de...

Reklame:
Reklame:
Reklame: