Indtast dit søgeord

"At sidde ned i for lang tid, eksempelvis på en flyrejse, kan give anledning til hævede ben og fødder."

Hævede ben og fødder (ødem). Hvad skyldes det og hvad kan der gøres.

Almindelige årsager til hævede ben og fødder er, hvis man står op i for lang tid, hvis man er på en lang flyrejse, eller hvis man er overvægtig. Nogle kvinder oplever også, at de får hævede ben og fødder, når de har menstruation. Hævede ben og fødder kan også skyldes forskellige sygdomme.

Reklame:

En sygdom, der kan give anledning til hævelser i benene og fødderne, er ødem.  Hævelserne opstår på grund af væskeophobninger i vævet.

Hvad skyldes hævede ben og fødder?

Når man får hævede ben og fødder, skyldes det at der sker en ophobning af væske i fodens eller benets væv. Dette kaldes for ødem.

Hvis man uden videre får hævede ben og fødder, er det sandsynligvis ødem. Der findes forskellige former for ødem: lymfødem, lipødem og venøst ødem. Alle tre former er kroniske og kan ikke helbredes, men de kan behandles.

Venøse ødemer tager almindeligvis form som hævelser ved anklerne og på fødderne. Man får hævelserne, fordi man ikke har et normalt venesystem i benet. Blodet transporteres fra fødderne op til hjertet. For at blodet ikke skal løbe tilbage igen, findes der flapper inde i venerne, der slutter tæt. Når man har venøst ødem, er nogle af disse klapper blevet ødelagt. Dette kan skyldes en blodprop eller slid og resulterer i, at blodet løber tilbage i fødderne. Når det sker, giver det udslag i ødem (en hævelse). Med tiden kan dette forårsage misfarvning af huden.

Almindelige årsager til hævede ben og fødder

Mange oplever at få hævede ben og fødder, når de står op i lang tid, eller hvis de har siddet stille i en bil eller i et fly længe. Benene og fødderne hæver op, når man ikke er aktiv eller bevæger dem i længere tid af gangen. Graviditet er en anden årsag til hævede ben og fødder. Får man meget kraftige hævelser under graviditeten, kan det være et tegn på svangerskabsforgiftning. Dette er en alvorlig tilstand, som man straks skal søge behandling for.

Hvis man har uforklarligt hævede ben og fødder, kan det også være et tegn på hjertesvigt, nyresvigt eller leversvigt.

Hvad kan jeg selv gøre for at afhjælpe hævede ben og fødder?

Det er muligt at afhjælpe generne ved hjælp af enkle øvelser. Er man hjemme, kan man lægge sig i sengen og løfte benene i vejret, eksempelvis ved at hvile dem på nogle puder. Dette kan få hævelsen til at mindske. Det er også godt at motionere benene, eksempelvis ved at gå en lang tur. Når man bevæger benene, pumpes væsken fra benene tilbage til hjertet. Det er også muligt at købe støttestrømper, der især kan være en god hjælp, hvis man flyver eller sidder meget stille.

Her er nogle tips til at afhjælpe hævede ben og fødder:

 

  • Når du hviler dig, så læg en pude under benene. Så er fødderne i en højere position end resten af kroppen.
  • Undgå at sidde eller stå stille i længere tid af gangen.
  • Bevæg dig. Det hjælper, fordi motion stimulerer blodcirkulationen.
  • Hvis du er overvægtig, så forsøg at gå lidt ned i vægt. Fedme og overvægt hæmmer blodomløbet i kroppen.

 

Har du mistanke om, at der er end dybere årsag til dine hævede ben og fødder, kan du altid kontakte din læge, der kan hjælpe med tips og informationer.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: