Indtast dit søgeord

Ødem er en unaturlig hævelse af kroppen, der oftest opstår i ben eller fødder.

Ødem er en unaturlig hævelse af kroppen, der oftest opstår i ben eller fødder.

Ødem. Hvad er det, hvordan behandles det og hvad kan man selv gøre

En unaturlig hævelse er også kendt som ødem. Der findes tre forskellige slags, alle er kroniske. Dette betyder at de kan behandles, men ikke helbredes. De tre slags hedder: veneødem, lymfeødem og Lipedema. 

Reklame:

Veneødem

Hævelser, som opstår i fødderne eller ved anklerne, kaldes veneødem. Inde i venerne er der små flapper, der hjælper med at transportere blodet på den rigtige måde, fra fødderne og tilbage til hjertet. Når disse flapper ikke fungerer optimalt, samles blodet i fødderne og der opstår hævelse.

Lymfeødem

Når lymfevæske samles et sted i kroppen, opstår der en hævelse som kaldes lymfeødem. Det er almindeligt at hævelsen kommer i en arm eller et ben, men selv i ansigtet, på halsen og brystet kan det opstå. Denne tilstand kan man blive født med, eller man kan få det ved at få bortopereret nogle lymfekirtler. Den lymfevæske der bliver transporteret rundt i kroppen, får svært ved at passere der hvor lymfekirtlerne enten er beskadigede eller er bortopererede, og derfor samles det samme sted. 

Lipedema

Lipedema kan sammenlignes med lymfeødem, men er symmetrisk. Her opstår der hævelser i begge arme eller begge ben. Symptomerne er de samme, og undersøgelse og behandlling er også tilsvarende.

Symptomer

De første tegn der viser sig, er som regel at huden bliver mere spændt og tyk. Derefter opstår der en unaturlig hævelse, følelsesløshed i de hævede lemmer, smerter og nedsat bevægelighed, hvilke er typiske symptomer. En hævelse der ikke får behandling, kan blive så stor at smerten spreder sig til de omkringværende kropsdele. Hvis man oplever disse symptomer, bør man søge læge. Hvis der pludseligt opstår smerter eller en stor hævelse, skal man akut kontakte lægen. 

Undersøgelse

Når man søger læge for en øm hævelse, får man i første omgang en almindelig kropsundersøgelse. Hvis lægen mistænker at man har lymfeødem, måler han gennemstrømningen i lymfebanerne ved hjælp af en lymfeskintigrafi. Man får sprøjtet en svag radioaktiv væske ind under huden. På denne måde kan man følge væsken og se, hvordan den bevæger sig i lymfekarene og om der er kar der er skadet. 

Behandling

Jo før man kommer i behandling, des hurtigere forsvinder symptomerne. Man behandler lymfeødem ved at presse vævet sammen omkring hævelsen, dette gøres lettest med kompressionsstrømper. Kompressionsstrømper sidder meget strammere end støttestrømper, så de presse vævet sammen mere effektivt. Massage kan lindre og mindske hævelsen. Det er også vigtigt at smøre præcis der, hvor hævelsen er. Hvis man ikke gør det, kan huden i værste fald sprække der hvor hævelsen er, og der kan opstå en infektion. Det kan lindre på smerten at ligge med den ramte kropsdel hævet. Hvis intet af dette hjælper, er en operation nødvendig. 

Overvejelser

Det er vigtigt, at du holder øje med det område, hvor der er ødem og observerer sværhedsgraden af hævelsen. På den måde kan du undgå det ubehag der kan komme, hvis de bliver større. Når diagnosen er stillet, er det en god idé at bruge kompressionsstrømper, massere den udsatte kropsdel og holde den hævet.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: