Indtast dit søgeord

Når man lider af vestibulitis, får man ondt, når man har samleje. Årsagen kan være, at man har sex, selvom man ikke har lyst.  Foto: Shutterstock

Når man lider af vestibulitis, får man ondt, når man har samleje. Årsagen kan være, at man har sex, selvom man ikke har lyst. Foto: Shutterstock

Smerter ved samleje (vulvodyni). Årsager og behandling

Vulvodyni betyder ondt i vagina, når man har samleje. Det er nerver i slimhinden, som sidder rundt om åbningen, som er overfølsomme - og når de berøres, gør det ondt.

Reklame:

Grundene til at man får smerter ved samleje, er ikke helt klarlagte, men det er blevet set adskillige gange i forbindelse med gentagen behandling for svampeinfektioner, brug af p-piller eller når man har sex, selvom man er stresset og ikke har lyst.

Hvis man undlader at behandle smerter ved samleje, kan man få store problemer og ikke længere kunne anvende stramme bukser eller trusser.

Symptomer og årsager til smerte ved samleje

De almindelige symptomer på smerter ved samleje er, at du får ondt når du rører eller trykker på området mellem dine skamlæber. Det er lidt ligesom en brændende smerte i maven, og du kan også være helt rød. Du føler smerte under samleje, når du anvender tampon eller ved en gynækologisk undersøgelse. Hvis du har haft smerter i lang tid, kan du også få problemer når du cykler eller rider på en hest. Det er almindeligt at kvinder i alderen 18 – 25 år får smerter ved samleje – cirka en ud af ti kvinder i denne gruppe oplever ofte denne slags smerte. Der er flere faktorer, som gør at du kan få smerter ved samleje.

  • Svampeinfektioner
  • Hormonle kontraceptiva
  • Kønsvorter
  • Sex uden lyst (manglende fugtighed)

Smerterne opstår især, hvis du fortsætter med at dyrke sex, selvom du ikke har lyst og det gør ondt. Stress kan også være en faktor.

Behandling af smerter under samleje

Man kan selv gøre meget for at undgå smerter ved samleje. Hvis du lider af vulvodyni, er det en god ide at tage en pause fra svangerskabsforebyggende hormoner, kun at have samleje når man har lyst, samt afstå fra at dyrke sex, når du har smerter og bruger svampemidler.

Det kan også hjælpe ikke at vaske dig med sæbe og vand, fordi sæbens pH-værdi irriterer dit underliv. Afslapningsøvelser er også en god ide. Smerter ved samleje kan give spændinger, som øvelserne hjælper med at løse op for.

Der findes en gele-creme, som man kan smøre på det ømme område – den kaldes Xylocain og fås på recept. Den kan lindre symptomerne, men man skal helst ikke dyrke sex, når man behandler med cremen. Man kan smøre op til fem gange pr. dag for at bedøve nerverne. Den fås også som en salve, men det bør undgås da den kan svie. Hvis du har smerter ved samleje, kan du også bruge en fedtet salve som vaseline eller Decubal, og smøre kønsdelene med den for at blødgøre og vænne dem til berøring igen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: