Indtast dit søgeord

En årsag til blod i sæden kan være en infektion i prostataen, som kan behandles med antibiotika.

En årsag til blod i sæden kan være en infektion i prostataen, som kan behandles med antibiotika.

Blod i sæden (hæmatospermi), er det farligt? Hvad skyldes det? Er behandling nødvendig?

Blod i sæden er sjældent farligt, og det kan skyldes nogle forskellige forhold, såsom inflammationer, hyppige samlejer eller et bristet blodkar. Det kræver oftest ingen behandling. Hos lægen gennemgår man en simpel undersøgelse for at fastslå, om patienten er blevet ramt af en katar i prostataen, som så kan behandles med antibiotika.

Reklame:

Hvorfor får man blod i sæden?

Blod i sæden kan forekomme på grund af en inflammation i prostata, i urinrøret eller hvis man har fået sædblærer. Det kan også skyldes en forandring i hyppigheden af sex eller samleje, eller hvor ofte man generelt får udløsning. Den mest almindelige årsag til blod i sæden er, at et yderligt liggende blodkar, eller et blodkar inde i urinrøret brister i forbindelse med samleje.

Behandling af blod i sæden

Blod i sæden behøver sjældent nogen behandling, det går oftest over af sig selv. Har man derimod fået en større skade, som forårsager blod i sæden, kræves der et kirurgisk indgreb. Mange tror, at blodet kan skyldes cancer, men det er ikke tilfældet.

Hvordan stiller man en diagnose?

Hvis man er urolig over blodet, anbefales det at man går til læge. Der vil man gennemgå en fysisk undersøgelse, hvor man kontrollerer, om patienten har feber, hævede lymfekirtler, hævet pung, udflåd fra urinrøret eller en forstørret prostata.

For at kunne hjælpe din læge med at diagnosticere problemet, er det vigtigt, at du svarer på de spørgsmål der stilles om tilstanden, såsom:

 • Hvor meget blod har du i sæden?
 • Er der tidligere konstateret mikroskoipiske blodspor, når spermen er blevet undersøgt i anden anledning?
 • Hvornår opdagede du dette første gang? Kommer der altid blod, eller er det bare en gang imellem?
 • Er der noget, der ser ud til at have ført til dette symptom?
 • Hvilke andre symptomer har du?

For at lægen lettere skal kunne fastslå, hvorfor man har fået blod i spermen, kan man også foretage nogle forskellige tests:

 • Prostataendetarmen
 • PSA-blodprøve
 • Urinanalyse
 • Urindyrkning
 • Sædanalyse
 • Ultralyd af bækkenet og pungen

Hvornår skal man søge læge?

Hvis der bare er lidt blod, er det ikke noget ualmindeligt. Det sker for de fleste personer af og til. Det er dog vigtigt at man søger læge, hvis det fortsætter, eller hvis mængden af blod bliver større. Det kan være en bagvedliggende sygdom, som man har brug for hjælp til at få bugt med.

Hvad kan man gøre?

Lægen vil tjekke, at man ikke har fået en katar med infektion i prostataen. Har man fået det, kan det være nødvendigt at behandle det med en form for antibiotika. Man undersøger prostataen, eftersom sæden produceres der. Hvis man har katar og infektion i prostataen, som skal behandles med antibiotika, bør det gøres med det samme, så man i fremtiden kan slippe for at have blod i sæden. En infektion i form af katar i prostataen går ikke væk af sig selv, men skal behandles med antibiotika. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: