Indtast dit søgeord

 Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Overvægt og fedme (adipositas) Hjælp til overvægt

Hvis du er overvægtig er du langt fra den eneste. Antallet af overvægtige i Danmark og resten af verden stiger stadig. Det er nu tid til at gøre noget ved problemet og begynde at kigge nærmere på spisevaner og motion. 

Reklame:

Overvægt og fedme udgør en stor sundhedsrisiko og medvirker blandt andet til hjerte-/kar-sygdomme, sukkersyge, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesteroltal. Det viser sig at der er en direkte sammenhæng mellem taljemål i cm, og den voksende risiko for disse sygdomme. I tilfælde af svær overvægt kan lægen ordinere medicin til den overvægtige, som i kombination med en sund kost og motion kan hjælpe patienten til at gå ned i vægt.

Hvad er overvægt og fedme?

Antallet af overvægtige stiger fortsat i Danmark til trods for at der er stor fokus på problemet. På bare 20 år er antallet af overvægtige i Danmark steget til det dobbelte.

Overvægt og fedme opstår af den simple grund, at man spiser mere end kroppen når at forbrænde. Dog kan årsagen til overvægt og fedme variere fra person til person. Arvelighed, livsstil og miljø er bare nogle af årsagerne. Der findes altså mange faktorer som spiller ind, hvor den største nok er den livsstilsændring der er sket i vores samfund de sidste 50 år. Overvægt og fedme kan derfor betragtes som en livsstilssygdom.

Hvordan kan man måle, om man er overvægtig?

Den mest almindelige måde at regne ud om man er overvægtig eller ej, er at udregne kroppens BMI (Body Mass Index). Det gør man ved at se på hvor meget man vejer i forhold til ens højde. Body Mass Index (BMI) er en medicinsk udmåling af kropsvægten og bør kun ses som et vejledende tal.

  • Normalvægt defineres normalt som et BMI mellem 18,5-25
  • Overvægt defineres med et BMI mellem 25-30
  • Fedme defineres normalt med et BMI på 30 eller mere

Ved at måle omkring taljen i centimeter kan man også definere, om patienten lider af overvægt eller fedme. Målet omkring taljen bruges også til at afgøre, om der er tale om abdominal fedme. Det er frem for alt personer med abdominal fedme, som er i risikogruppen for at udvikle diabetes, åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme.

  • For mænd betyder et taljemål på over 94 cm, at man er i farezonen. Ved mere end 102 cm opfattes risikoen som alvorlig.
  • For kvinder betyder et taljemål over 80 cm at det er sundhedsskadeligt, og det opfattes som alvorligt når det overstiger 88 cm.

Risiko ved overvægt og fedme

Overvægt og fedme kan øge risikoen for at man bliver ramt af andre følgesygdomme. Højt blodtryk, hjerte-kar-sygdomme og diabetes er bare nogle af dem. Udover det øger overvægt også risikoen for åreforkalkning, blodpropper i hjertet og i hjernen, galdesten og kræftsygdomme. Ofte ses der ligeledes en stor sammenhæng mellem kraftig overvægt og depression. Hos kvinder kan østrogenbalancen forstyrres især ved abdominal fedme, hvilket kan medføre at ægløsningen udebliver og at menstruationen forstyrres. I enkelte tilfælde kan det også medføre infertilitet (barnløshed). Hvis kroppen udsættes for de såkaldte jo-jo slankekure, belastes kroppen endnu mere.

Hvordan behandler man fedme?

Der findes forskellige måder at behandle fedme på. Det bedste man kan gøre for at tabe sig og holde idealvægten i forhold til ens højde, er at ændre kost og motionsvaner. Et menneske bør spise 3 hovedmåltider om dagen samt 3 mellemmåltider. Jo mere man bevæger sig, des mere energi forbrænder kroppen. Det kræver ikke at man dyrker hård elitesport, men det er vigtigt for kroppen med fysisk aktivitet. Den fysiske aktivitet gør at konditionen bliver bedre og forbrændingen øges.

At ændre livsstil vil ofte være det første skrift i enhver behandling. At supplere sund kost og motion med et receptpligtigt lægemiddel kan i visse tilfælde hjælpe et vægttab på vej. En mere drastisk metode er en operation. Der findes flere forskellige former for operation, men ens for dem alle er, at man efter operationen ikke længere kan spise som tidligere. Kirurgisk behandling er kun aktuelt ved svær fedme og et BMI over 35, og hvor alle andre muligheder er afprøvet.

Hvad kigger lægen på under en undersøgelse?

  • Måler vægt og højde for at kunne udregne Body Mass Index
  • Måler taljen 
  • Kontrollerer blodtryk og kolesteroltal 

Medicinske behandlinger ved overvægt og fedme

Medicinsk behandling af fedme kan give et mere markant vægttab end livsstilsændringer alene, men kostomlægning og fysisk aktivitet er mindst lige så vigtigt.

Det er dog langt fra alle med fedme, der har brug for en medicinsk behandling. Hvis en patient taber sig ved at spise sundt og dyrke motion, er der ikke nogen grund til at behandle med et lægemiddel.

For svært overvægtige, hvor sund kost og motion ikke er tilstrækkeligt, kan lægemidler være en hjælp. Medicinen kan hjælpe med til at forbedre livskvaliteten og mindske risikoen for diverse følgesygdomme som opstår pga. fedmen. Målet er at undgå at man udvikler sygdomme som f.eks. diabetes 2, højt blodtryk, dyslipidæmi (forhøjet kolesterolstal) og hjerte-kar-sygdomme.

Alle kan få receptpligtig medicin, hvis lægen mener at denne form for behandling er nødvendig. Det er dog vigtigt at medicin kun gives i kombination med sund kost og fysisk aktivitet.

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame: