Indtast dit søgeord

Vandvorter i panden

Vandvorter i panden

Vandvorte med tydelig nedsænkning

Vandvorte med tydelig nedsænkning

Vandvorter ved penisroden

Vandvorter ved penisroden

Vandvorter (Molluscum contagiosum) smitte og behandling

Vandvorter er en virusinfektion i huden. Ligesom med vorter er det en infektion, som de fleste bliver ramt af før eller siden, men mange får så svare symptomer, at de ikke bemærker at de er blevet ramt.

Reklame:

Infektionen er hyppigst i børnealderen, men gennem de seneste årtier er den også blevet en almindelig seksuelt overført infektion. (Dette betyder, at de smittede personer ikke har haft lidelsen som barn.)

Klinisk billede

Vandvorter er middelstore hudfarvede knuder i huden. Typisk med en central nedsænkning. Hos børn kan de sidde hvor som helst på kroppen, også i ansigtet. Børn med atopisk eksem får vorterne samme sted som eksemen. Ved en seksuel overført infektion viser vandvorterne sig i underlivet. De forårsager normalt lidt ubehag, men når kroppens afstødningsreaktion aktiveres, kan de hæve og blive røde.

Sygdommens årsag

Vandvorter forårsages af en virus (poxvirus). Virussen spredes ved hud til hud-kontakt (contagiosum betyder smitsom).

Forløb

Vandvorter læges, når kroppens eget virusforsvar aktiveres. Dette sker som oftest inden for et år, men der kan også gå længere tid. Dette medfører ingen ardannelse. En fuldendt infektion giver livslang immunitet (såfremt immunforsvaret ikke nedbrydes af en anden sygdom).

Behandling

Der eksisterer ikke nogen dokumenteret effektiv behandling. I første omgang anbefales det at lade kroppen hele sig selv. Lokal kirurgi, skrabning og frysning kan fremskynde helbredelsen. Disse metoder medfører imidlertid risiko for ardannelse, de er smertefulde, og de bør undgås hvis det er et barn der er ramt af sygdommen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: