Indtast dit søgeord

Testikelcancer, symptomer og behandling. At leve med

Testikelcancer, symptomer og behandling. At leve med

Testikelkræft er den mest almindelige kræftform blandt unge mænd. Størstedelen af ramte mænd er mellem 20 og 40 år. Prognosen for testikelkræft er god, og mere end 95 % bliver helbredt.

Reklame:

Det mest almindelige symptom er, at en af testiklerne er forstørret eller hævet, men det kan også føles som en hård klump i testiklen. Kun halvdelen af patienterne har smerter eller ømhed i testiklen. Nogle mænd oplever en diffus smerte eller tyngde i pungen. 

Testiklerne kan også føles hårde eller større på grund af en infektion, som skal behandles med antibiotika, så søg lægehjælp hvis en testikel føles hævet eller gør ondt. 

Årsagen til sygdommen kendes ikke med sikkerhed, men mænd med testikelkræft i familien, har større risiko for at få det. Testikelkræft rammer oftest mænd hvis testikler først sent (eller slet ikke) faldt på plads i pungen.

Der findes to slags testikelkræft

  • Seminom rammer oftest mænd i alderen 30-45. Kræften bliver som regel opdaget, før den spredes. 
  • Non-seminom rammer oftest mænd mellem 20 og 30 år. Denne slags cancer vokser hurtigt, og kan spredes i løbet af uger eller måneder. 

Når du bliver undersøgt vil lægen mærke testiklerne med sine hænder. Efterfølgende vil en ultralydsundersøgelse blive foretaget, for at se om der er en tumor. Hvis dette er tilfældet, vil du blive henvist til en urolog. 

Behandling af testikelkræft

Hvis der er mistanke om testikelkræft, vil testiklen blive bortopereret og undersøgt under mikroskop, om der er kræftceller, og hvilken type cancer der eventuelt er tale om. Efter operationen kan det være nødvendigt med kemoterapi eller strålebehandling, for at sikre at kræften ikke spredes. Efter behandlingen er de fleste helt raske. I nogle tilfælde kan behandlingen gøre mænd sterile, men man kan vælge at få nedfrosset sin sperm, så man bibeholder muligheden for at få biologiske børn.

Gode råd

Det er en god idé at undersøge sin pung en gang om måneden, især hvis der har været tilfælde af testikelkræft i familien, eller en af testiklerne først sent gled på plads i pungen.

Kontakt din læge:

  • hvis en af dine testikler har ændret størrelse eller føles hævet eller ujævn
  • hvis du oplever diffuse smerter eller tyngde i pungen
Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Lungekræft
20 april, 2016 Kræft

Lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige kræftformer, de...

Reklame:
Reklame:
Reklame: