Indtast dit søgeord

Skoldkopper. sygdomsbillede og helvedesild

Skoldkopper. sygdomsbillede og helvedesild

Skoldkopper er en meget smitsom børnesygdom, som giver blærer, kløe og feber, og kan desværre også give grimme ar. Alligevel anses det for en af de sygdomme, som børnene skal have. I dag findes der en vaccine mod det, som kan gives til børn fra 9-måneders alderen. 

Reklame:

Vaccination mod skoldkopper har eksisteret i årevis, og mange lande har indført den i deres vaccinationsprogram både for børnenes skyld, men også af økonomiske årsager. Da forældre skal være hjemme med deres syge børn i over en uge, er omkostninger for samfundet i form af udgifter til sygesikring og produktionstab store. 

Skoldkopper er meget smitsomt 

Sygdommen skyldes en virus og smitten overføres via luft og berøring, så den syge smitter også via nys og host. Man smitter allerede fra et par dage før skoldkopperne bryder ud, og indtil den sidst blære har dannet skorpe. Inkubationstiden, dvs. tiden fra man er blevet smittet til sygdommens bryder ud, er som regel 10-14 dage. I nogle tilfælde kan man have infektionen uden at man har symptomer. 

Kopperne viser sig først på balderne

Sygdommen giver i starten en mild eller moderat feber, og man får ondt i kroppen. Derefter får man blærer der klør (cupping). Man får som regel først blærer på balderne og derefter i ansigtet, hovedbunden og i munden. Kløen er næsten altid kraftig. Hoste er ofte en del af symptomerne, fordi blærerne også kan dannes i luftrørets slimhinder. Blærerne, som er vandklare og nemt går i stykker, er ofte omkranset af lidt rødmen. Efter et stykke tid bliver blærens indhold uklart, og efter en uge tørrer de ind og danner skorper, som falder af. 

Skoldkopper kan forårsage komplikationer 

Det er relativt almindeligt, at blærerne bliver inficeret med bakterier. Den sjældnere komplikation er lungebetændelse, som kan være generende. Hjernebetændelse kan forekomme, men det er meget sjældent. At man får ar efter blærerne er ikke usædvanligt. 

Skoldkopper er en alvorlig sygdom for nogle børn 

Hos børn der har nedsat immunforsvar eller hos nyfødte børn, der er blevet smittet af deres mor i forbindelse med fødslen, er skoldkopper en alvorlig sygdom. Personer med svækket immunforsvar kan vaccineres, men det skal ske med forsigtighed. 

Skoldkopper og institution 

Et barn med skoldkopper bør blive hjemme fra børnehave eller skole, indtil alle blærer er forsvundet og tørret ind til skorper. Barnet behøver ikke at blive hjemme, til alle skorper er faldet af. Efter en uge er de fleste børn som regel smittefri. 

Skoldkopper og rejser 

Det kan være risikabelt at rejse hvis barnet har skoldkopper. Hvis barnet er smittet, kan du i værste fald blive nødt til at forlænge dit ophold eller aflyse turen, da nogle flyselskaber ikke tillader at passagerer med sygdommen er med på deres fly. 

Forbindelsen mellem skoldkopper og helvedesild 

Den virus, der giver skoldkopper, kan også give helvedesild, også kaldet varicella zoster virus. Denne virus hører til herpesgruppen, som blandt andet er kendetegnet ved, at den efter infektionen ligger skjult (latent) i kroppens nerveceller. Den første gang man støder på varicella zoster virus er, når man smittes med skoldkopper. Når man har haft skoldkopper, med eller uden symptomer, forbliver virussen i kroppen. Med alderen og et svækket immunsystem, kan virus aktiveres og formere sig, og man får helvedesild. 

Helvedesild kan smitte med skoldkopper, men ikke omvendt 

Det betyder at et barn med skoldkopper ikke kan smitte sin bedstemor med helvedesild, men en bedstemor med helvedesild kan smitte sit barnebarn med skoldkopper. 

Varicellavaccine 

Der findes en effektiv og gennemprøvet varicellavaccine, som kan gives fra 9-måneders alderen. Den gives i to doser med 4-6 uger mellemrum. Også når man har været udsat for virussen, kan man blive vaccineret i op til 72 timer efter eksponering og dermed undgå at blive syg. Vaccinen giver en god beskyttelse mod skoldkopper, og får man sygdommen trods vaccinationen, vil det oftest være i en mildere form. 

Kan vaccination skabe problemer? 

Både raske personer og mennesker med svagt immunforsvar kan få svage skoldkopper-lignende sygdom med udslæt og lidt hævet temperatur. Disse symptomer kan komme nogle dage op til et par uger efter man er blevet vaccineret og er helt ufarlige. Der er generelt ingen forskel på bivirkningerne mellem dosis 1. og 2. dosis. Kontakt din læge, hvis du ønsker mere at vide om vaccinationen. 

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: