Roskildesyge.Smitte, varighed

Roskildesyge.Smitte, varighed

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Roskildesyge er en mave-tarmsygdom, der forårsages af en virus som smitter meget nemt. Roskildesyge er meget ubehageligt og kommer pludseligt med opkastninger, diarré og mavesmerter. Sygdommen er forårsaget af en virus, der kaldes norovirus. Normalt ophører symptomerne hos voksne efter et par dage.

Det står ofte på i to til tre døgn. Sygdommen er hyppigst mellem november og april og går over af sig selv.

Hvad er roskildesyge?

Sygdommen forårsages af en calicivirus, kaldet norovirus, der er meget smitsom. Inkubationstiden er 12-48 timer, dvs. tiden fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud. Sygdommen kommer ofte meget hurtigt med opkastninger, diarré og ondt i maven. Dette står på i et til tre døgn. Man kan godt være blevet kortvarigt immun efter at have haft sygdommen, men man kan alligevel godt blive syg flere gange.

Hvordan smitter roskildesyge?

  • Sygdommen smitter meget nemt...
  • En syg person kan føre smitten videre direkte eller indirekte.
  • Virussen spredes gennem for eksempel dørhåndtag, toiletsæder og lignende.
  • Virussen spredes gennem mad, som en smittet person har rørt ved.
  • Virussen kan spredes gennem rå skaldyr eller mad, der ikke er blevet ordentligt opvarmet.

Almindelige symptomer ved sygdommen

Symptomerne opstår hurtigt efter at man er blevet smittet. Inkubationstiden er 12-48 timer, derefter rammes den smittede af et pludseligt ildebefindende, opkastninger, diarré og eventuelt ondt i maven. Opkastninger og diarré står på i en til tre dage.

Behandling af roskildesyge

Det er vigtigt at drikke meget. At drikke væskeerstatning er godt, fordi kroppen ikke bare mister væske, men også salte. Kroppen tager bedst imod væsken, hvis man drikker lidt ad gangen med jævne mellemrum. Når diarréen aftager, kan man spise som man plejer igen, men man skal fortsætte med at drikke meget, så længe man har tynd mave. Væskeerstatning kan købes på apoteket. 

Sådan forebygges sygdommen

  • Man kan undgå roskildesyge ved at have god hånd- og køkkenhygiejne. 
  • Vask hænderne grundigt før maden og efter toiletbesøg.
  • Brug flydende sæbe og papirhåndklæder på skoler, i børnehaver, på arbejdspladser og i offentlige miljøer.
  • Undgå at spise fra buffeter, hvor mange har rørt ved maden og redskaberne.
  • Undgå kontakt med folk med dårlig mave.

Søg læge

Sygdommen er ikke farlig og går over efter et par dage. Kontakt en læge, hvis du ikke får nok væske i dig, er dehydreret eller hvis du tisser meget mindre end du plejer. Tegn på at du er dehydreret, er mørk, sparsom urin, træthed og tørre slimhinder.

Gode råd

En god regel ved sygdommen er, at man skal være helt frisk i 48 timer inden man går tilbage på arbejde, i skole eller andre aktiviteter. Dette er for at man ikke skal smitte andre.