Indtast dit søgeord

Melasma (øget pigmentering) årsager og behandling af brune pletter

Melasma (øget pigmentering) årsager og behandling af brune pletter

En del unge kvinder får lysebrune eller mørkebrune pletter i ansigtet efter solbadning. Det kaldes melasma. Oftest viser pletterne sig i panden og på kinderne, men de kan også findes ved tindingerne eller på overlæben.

Reklame:

Mange synes at de er grimme. Man ved ikke med sikkerhed hvorfor pletterne kun ses hos visse kvinder, ud over at det har med solbadning at gøre. Pletterne blegner om vinteren, men vender tilbage hver sommer, når huden tager farve af solen.

Hvorfor opstår pletterne?

Melasma-pletterne har med kroppens hormoner at gøre og optræder hos gravide eller hos kvinder, der tager P-piller. Tidligere kaldtes pletterne også chloasma, “graviditetsmaske”. De viser sig kun hos kvinder, der er særligt tilbøjelige til at få denne type reaktion.

Siden lanceringen af P-pillerne med lav dosis, er det ikke længere så almindeligt at melasma opstår. Når kvinder i overgangsalderen behandles med østrogenpræparater, viser pletterne sig ikke.

Sjældne årsager

Der findes nogle sjældne, indvortes sygdomme, der også kan give lignende brune pletter i ansigtet. I sådanne tilfælde er der dog normalt også andre symptomer, der melder sig.

Visse lægemidler kan, som en bivirkning efter længere tids behandling, også fremkalde pigmentforandringer i huden.

Melasma-lignende forandringer

Parfumer og visse kosmetiske præparater kan give brunlige hudforandringer i ansigtet, når man solbader. Det er også tilfældet, hvis man på en solrig dag får hudkontakt med plantesafter fra eksempelvis bjørneklo, citroner, persille, gulerodstoppe, pastinakker, bregner, kløver eller smørblomster.

Disse planter indeholder såkaldte psorale stoffer, der aktiveres af solens stråler og fremkalder irriteret hud med rødmen, indimellem med dannelsen af blærer, efterfulgt af brune pletter.

Behandling af melasma

Melasma er ufarligt og en rent kosmetisk gene. Hvis årsagen er hormonbehandling, bør det undersøges om behandlingen kan stoppes. Pletterne blegner langsomt hvis man undgår at opholde sig i solen. Blegningen kan indimellem tilskyndes med visse blegende midler. Hvis man ikke beskytter sig mod solen, vender pletterne tilbage år efter år. Brug derfor altid solcreme med højest mulig solfaktor tilsat et mikropigment, der øger beskyttelseseffekten. Undgå så vidt muligt solbadning.

Vær opmærksom på, at også et solarium vil fremkalde melasma. Hvis man er forsigtig gennem flere år, mindskes pletterne gradvist, og i takt med dette kan man benytte solcreme med en lavere solfaktor.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: