Indtast dit søgeord

Kløende øre kan være otitis externa

Kløende øre kan være otitis externa

Kløende ører kan være ekstern otitis, også kaldet øregangsinflammation

Reklame:

Hvis man oplever problemer med kløe og irritation i øret efter svømning eller dykning, kan det være øregangsbetændelse. Dette er ofte en harmløs, men irriterende sygdom i den ydre øregang. Heldigvis er det nemt at søge hjælp hos sin læge, og man kan også sagtens forebygge nye infektioner. 

Sygdommen starter som regel med, at det klør i øregangene – dette kan udvikle sig til direkte smerte og væske, der kommer fra øret. Det er ofte svømmere og dykkere, som får denne sygdom.

Den kaldes otitis externa og er en betændelse I den ydre øregang. Det rammer både børn og voksne, og er mest udbredt I badesæsonen. 

Surt miljø i øret

Meget vand og fugt kan irritere ørets naturlige sure miljø, og nedsætte produktionen af ørevoks. Ørevoks beskytter, og derfor bliver du mere sårbar overfor bakterier og svampe. Hvis man går meget i brusebad med sæbe og shampoo, kan det også give eksem og øregangsbetændelse.

Smerter i dit øre kan være det eneste tegn på øregangsbetændelse, men andre symptomer kan være kløe, irritation, smerter, hævelser og tab af hørelse. Det gør ondt når du trykker på den lille hudlap, tragus – der sidder lige ovenfor din øreflap udenfor øregangen. Nogle gange vil der også komme væske fra øret. Hvis du har ubehag, er øm omkring og inde i øret, eller hvis din hørelse er nedsat, bør du kontakte din læge.

Rengøring med øreskylning eller øresug 

Den vigtigste behandling for øregangsbetændelse er, at lægen renser din øregang med øresug eller en omhyggelig skylning. Patienten informeres om ikke at klø sig i øret eller skylle med vand. Man anbefales at anvende en bomuldsvatpind efter brusebad I mindst to måneder. Øret må ikke være tilstoppet, så hvis du anvender høreapperat, skal du bruge det så lidt som overhovedet muligt.

I enkelte tilfælde får man også kortison dråber på recept. Disse præperater gives normalt ikke til forebyggelse af øregangsbetændelse. Der findes et lægemiddel som hedder Otinova, det modvirker bakterier og tørrer øret uden antibiotika og kortison. Otinova kan anvendes som et forebyggende middel i perioder med hyppig kontakt med vand, men det kan også anvendes som behandling. Der er en aerosol pumpe på flasken, som sprøjter lægemidlet ind I øregangen og hjælper med at dosere midlet i tilpas mængde.

Tips og råd til at forebygge øregangsbetændelse

  • Rør ikke ved øret.
  • Brug ikke vand i øret (ørepropper/vat).
  • Undgå sæbe og shampoo.
  • Brug øredråber efter behov (primært øredråber uden antibiotika).
  • Undgå ørevokspropper (irritation) .

Hvis du har ubehag, er øm omkring eller i øret og har nedsat hørelse, kan du have øregangsbetændelse, og du bør kontakte din læge. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: