Indtast dit søgeord

Der kan være mange grunde til, at et barn kaster op.

Der kan være mange grunde til, at et barn kaster op.

Hvorfor kaster børn op?

Reklame:

Næsten alle babyer kaster op fra tid til anden. Dette gælder både for børn, der ammes og dem der får modermælkserstatning. Det sker oft, fordi barnet har drukket for meget, og derved kaster den overskydende mad eller væske op. 

Når børn bliver syge, sænkes maveaktiviteten. Maven tømmer sig ikke så hurtigt som den plejer, og det betyder at maden kommer op igen. 

Forskellige årsager 

Der findes forskellige årsager til opkastning hos et barn. Når det rammes af maveinfluenza, kaster barnet op og får ofte diarré. Hvis børn lider af ørebetændelse, luftvejsinfektion, urinvejsinfektion eller blindtarmsbetændelse og feber, kaster de ofte op. 

Hos ældre syge børn er det en god ide at undgå mælk eller mælkeprodukter i et par dage. Giv barnet saftevand eller bare vand med lidt salt og sukker. Til 1 liter vand, skal der bruges 8 teskefulde sukker og en teskefuld salt. 

Maven er for snæver

Hvis barnet pludselig begynder at få eksplosive opkastninger ved 3-5 ugers alderen, kan det tyde på at maven er for stram, hvor den mødes med tarmen. 

Hvis barnet ikke trives og taber sig fordi det gylper al den mælk, det har drukket efter hvert måltid op, er en operation muligvis den eneste løsning. Derefter vil barnet blive helt rask. Hvis barnet ammes eller får modermælkserstatning, kan man fortsætte med det, men det er en god idé at give barnet flere måltider end normalt, bare mindre portioner ad gangen. 

Hvis opkast følges af diarré, mister barnet væske. Dette er ikke alvorligt, hvis det varer et par dage. Men hvis barnets tilstand ikke bliver bedre, bør man tage kontakt til sin læge. 

Kan være tegn på stress 

Hos ældre børn kan opkastninger være et tegn på psykisk belastning, stress eller problemer i skolen eller derhjemme. Hvis det fortsætter skal man gå til læge. Måske kan det hjælpe til at løse konflikten eller i det mindste afsløre årsagen.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: