Indtast dit søgeord

Arp (Seboroisk Dermatitis)

Arp (Seboroisk Dermatitis)

Reklame:

Arp, også kaldet seboroisk dermatitis, er en helt almindelig tilstand hos spædbørn, som anses for at være ganske normal og ufarlig. 

Hvad er arp?

Hudlidelsen ses som skorper i spædbarnets hovedbund, i form af fedtede og gulbrune lag af skæl, som forekommer hyppigst i barnets første levemåneder. I visse tilfælde kan lidelsen vare ved indtil omkring 1-års alderen. Fænomenet forårsager sjældent irritation hos barnet, men eksem med rødme og irritation kan dog forekomme.

I enkelte svære tilfælde kan det udvikle sig til eksem i ansigtet og på kroppen.

Årsag

Årsagen er ukendt, men fænomenet menes at være arveligt. En overproduktion af hudceller og hudfedt menes også at være en årsag. 

Forløb

Arp heler oftest af sig selv med tiden. De fleste der har haft det som spæde, får det ikke som voksne. 

Behandling af arp

I første omgang bør man vaske hovedbunden med en mild shampoo og derefter gnubbe hovedbunden blidt med et blødt håndklæde. Man kan smøre babyens hovedbund ind i madolie, lade det sidde natten over og rede håret igennem næste morgen. På den måde kan man lettere fjerne skorpen. Det er en god ide at fjerne kagen af skæl. Bliver skorpen for tyk, kan det være generende for babyen. 

Hvis ovenstående råd ikke virker bør man søge læge. I visse tilfælde, ved eksemirritation eller hvis arpen har spredt sig til andre steder på kroppen end hovedbunden, kan lægen vælge at behandle med en hormoncreme som er ganske ufarlig at bruge på spædbørn.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: