Undgå dårlig mave på rejsen. Råd

Undgå dårlig mave på rejsen. Råd

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

En ferie kan let blive ødelagt af, at man er nødt til at bruge det meste af tiden på sit hotelværelse. For en stor del af rejsende spoleres turen af netop maveproblemer, rangerende fra almindelig turistdiarré, til mere alvorlige mavesygdomme. Der findes nogle enkle tips til at beskytte sig selv mod maveonde på rejsen.

De mest almindelige grunde til turistdiarré eller feriemave er forskellige typer bakterier, som spredes mellem mennesker. Inficeret mad og drikke er oftest kilden til maveonde. Især spredes bakterierne gennem vand eller mad som ikke er tilberedt godt nok. Det kan være rå skaldyr, rå æg eller grøntsager, som ikke er renset godt nok, eller som er renset i urent vand. Desværre findes der ingen helt sikre måder at undgå infektioner. Ved et koleraudbrud i Cuba for nylig blev sygdommen i mange tilfælde spredt af smittebærere, som ikke selv havde nogen symptomer, og derfor ikke selv vidste at de var syge. Turister var i stor fare for at blive smittet, og det fik de amerikanske myndigheder til at udskrive en advarsel til rejsende til Cuba. 

Klassisk kostråd

Et klassisk råd til at spise på ferien er: "Boil it, peel it or leave it", altså kog, skræl eller undgå madvaren. Dog viser undersøgelser, at de som følger dette råd, ikke nødvendigvis har mindre risiko for maveinfektioner end dem, der ikke følger rådet. Desuden er denne tommelfingerregel ikke altid lige let at følge. Eksempelvis kan det være svært at følge på et all-inclusive-ophold, eller hvis man ønsker at prøve visse lokale retter på destinationen. Det er en god idé at bruge sin sunde fornuft og at spise mad, der ser godt ud, lugter godt og er rygende varmt. 

Det tager som regel mellem en halv dag og to dage fra man bliver inficeret, til man bliver syg med dårlig mave. Sygdommen forsvinder som regel i løbet af tre til fire dage. På en længe ventet, dyr ferie på ti dage, kan det være en kedelig oplevelse at bruge den halve ferie på hotelværelset. 

At beskytte sig på rejsen

Der er meget, man kan gøre for at undgå maveinfektioner:

 • Vær omhyggelig med hygiejne efter toiletbesøg
 • Anvend gerne håndsprit
 • Undgå rå grøntsager, is i drikkevarer, rå æg og mayonnaise
 • Undgå buffeter, hvor maden kan have stået ude længe
 • Skræl frugt og grøntsager
 • Undgå at drikke vand fra hanen
 • Undgå is lavet af vand fra hanen
 • Drik kun af flasker og dåser
 • Boil it, peel it or leave it

Kolera er ikke så sjælden

En mere alvorlig type dårlig mave er kolera. Kolera er mest almindelig i Asien og Afrika, men findes også i Sydamerika. Forekomsten af kolera er ikke så veldokumenteret, blandt andet fordi milde tilfælde af sygdommen kan ligne andre diarrésygdomme. For rejsende i Sydøstasien, Indien, Brasilien og Mexico er det en god idé at beskytte sig ved at følge de ovenstående råd, men også ved vacciner. 

Ved et nyligt udbrud af kolera i Cuba udskrev myndighederne i USA en advarsel til rejsende til netop Cuba. Sygdommen havde ramt de ansatte på en restaurant, uden at de havde nogen symptomer. Da kolera primært smitter gennem mad og drikke, var dette et oplagt sted for mange mennesker at blive smittet. 

Der findes en vaccine som tages oralt. Det stimulerer mavens immunforsvar og beskytter mod dårlig mave og diarré forårsaget af kolera. Vaccinen Dukoral, som skal drikkes, er udviklet i Sverige og kan anvendes af voksne og børn over to år. Grundvaccinen for voksne gives i to doser, med én til seks ugers mellemrum. Det anbefales at vaccinen gentages efter to år for fortsat beskyttelse. Hvis der er gået mere end to år siden første vaccine, kan det være nødvendigt med to vaccinationer. Dukoral er receptpligtig.

Beskyttelse mod almindelig turistmave

Udover at beskytte mod kolera kan Dukoral i nogen grad beskytte mod den mest almindelige bakterie, ETEC, som forårsager diarré og dårlig mave på rejser. Beskyttelsen er kortere end for kolera, nemlig op til ca. 3 måneder.

Det er irriterende at få ødelagt en dyr ferie af et maveonde, men for nogle kan det være vigtigt at blive vaccineret af helbredsmæssige grunde. Diarré og opkast er anstrengende for kroppen, og man kan miste meget væske. Børn, ældre, mennesker med hjerte-/karsygdomme, diabetes, inflammatorisk tarmsygdom, nyresygdomme og lungesygdomme eller de der tager blodfortyndende medicin, kan alle opleve svære komplikationer ved maveonde. Hvis man tager syreblokerende medicin, kan det være en god idé at blive vaccineret, da det gør at mavens beskyttende lave pH-værdi er forhøjet, og det er lettere for bakterier og vira at blive optaget gennem maven. 

Undersøgelser har vist, at der er større risiko for IBS (irritabel tarmsygdom), hvis man har lidt af rejse-diarré. 

Gravide skal som regel være forsigtige med denne type lægemidler, men det kan være en god idé at tage Dukoral, hvis man ved at man under sin graviditet skal rejse til lande med forhøjet risiko for kolera og diarré. 

Behandling af diarré

Diarré forsvinder som regel af sig selv efter 2-3 dage. Mens man har symptomer, er det meget vigtigt at man undgår at miste for meget væske. 

 • Drik meget væske - lidt ad gangen, men ofte. Kogt vand og tynd te. 
 • Hvis diarréen varer mere end en dag, bør man drikke væskeerstatningsopløsninger for at få erstattet de salter og mineraler, som kroppen har brug for. 
 • For voksne og børn over tolv år findes medicin, som kan lindre diarré. 
 • Kontakt lægen hvis diarréen varer mere end tre dage, og afføring er meget hyppig og flydende, hvis der er blod i afføringen, eller hvis der er hyppige opkastninger eller høj feber. 
 • Spis normalt så snart du har det bedre.