Indtast dit søgeord

”Næsten hver anden person rammes af svamp af munden”

”Næsten hver anden person rammes af svamp af munden”

Svamp i munden. Årsager og behandling.

Svamp i munden rammer op til halvdelen af befolkningen, dog har kun en mindre del af disse problemer med det. Der findes en række andre sygdomme med lignende symptomer, der dog skal behandles anderledes. Symptomerne er blandt andet, at man får en gråfarvet belægning på tungen samt små, hvid-gule prikker i munden.

Reklame:

Candidasvampen er årsagen til svampeinfektionen, og den kan bryde ud i munden, men også på huden og i skeden. Det er først når svampen forårsager en infektion, at man oplever besvær.

Hvorfor får man svamp i munden?

Har man en tandprotese der sidder forkert, eller man ikke skyller munden efter brug af en kortisonspray, kan det lede til svamp. Andre årsager til svamp i munden er antibiotikakure, cancer der behandles med cellegifte, narkotikamisbrug eller underernæring. Disse ændrer den normale bakterieflora i munden, så svampen kan vokse. Den mest almindelige årsag til svamp i munden er et nedsat immunforsvar, enten lokalt gennem rygning mv. eller generelt gennem sygdom eller medicinsk behandling. En svampeinfektion i munden kan eksempelvis være et tegn på HIV-smitte. Risikoen for en svampeinfektion er større hos spædbørn, gravide og ældre, men symptomerne kan forekomme i alle aldre og er lige almindelige hos mænd som hos kvinder.

Symptomer på svamp i munden

De almindelige symptomer på svamp i munden er, at man har en grå-hvid belægning på tungen, kinderne og ganen. Munden får små hvid-gule pletter, der senere giver blødende og smertende små sår. Sårene gør ondt hvis de fjernes. Under udtagelige tandproteser kan man opleve røde, irriterede slimhinder, og mundvigene kan sprække og blive irriterede. Rammes en voksen af svamp i munden, er et normalt følgesymptom en brændende følelse i munden.

Behandling af svamp i munden

Det er svært at forebygge svampeinfektioner, da gærsvampen der forårsager dette, er så almindelig. Da andre sygdomme har lignende symptomer, bør man kontakte lægen hvis man har mistanke om at have svamp i munden. 

Spædbørn der rammes, behøver generelt ingen behandling, da symptomerne oftest er ufarlige og det heler som regel af sig selv inden for en til fire uger.

Svamp i munden behandles ved at finde og helbrede årsagen. Dette kan være en tandprotese, der sidder forkert eller ensidig kost. God mundhygiejne – protese eller ej – er essentielt for et vellykket resultat.

Der findes lægemidler i form af mundskyllemidler, cremer til læberne eller oral gel. Hvilken type lægemiddel man får ordineret, afhænger af symptomernes sværhedsgrad og placering. Ved svære tilfælde kan det være nødvendigt at indsprøjte lægemidlet for hurtigere heling.

Får man bugt med de udløsende faktorer, kan man sagtens få styr på svampeinfektionen, og efter blot nogle dages behandling kan den være væk. Dog bør behandlingen fortsætte mindst én til to uger efter at symptomerne er forsvundet, for at sikre sig mod tilbagefald.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame: