Indtast dit søgeord

Når man nyser, blæser man hurtigt luft ud gennem mund og næse

Når man nyser, blæser man hurtigt luft ud gennem mund og næse

Nysen (sternutation) Hvorfor nyser man?

Nysen sker, når cilierne, de små fimrehår i næsebor og bihuler, modtager signal om at der er fremmede partikler i næsen. Disse fimrehår sættes i bevægelse af signalet, og dermed fjernes uønskede partikler ved nysen.

Reklame:

Næsens nerveceller reagerer oftest med nysen imod forstyrrende partikler i luftvejene, men kan også reagere mod stærkt sollys på grund af øjnenes og næsens krydsende nervebaner. Allermest nyser vi, når vi er forkølede netop for at rense luftvejene for bakterier og andre fremmede partikler.

Hvorfor nyser man?

For at forhindre fremmede partikler i at havne i luftvejene, sender nerveceller i næsen signal til cilierne, vores små fimrehår i næsebor og bihuler. Når disse signaler opfattes, sættes cilierne i bevægelse, så vi hurtigt blæser luft ud af munden og næsen i et nys. Det er kroppens måde at blæse luftvejene rene og holde os raske på.

Nysen hjælper ikke kun til at rense luftvejene, den sørger også for, at nervecellerne bliver mere aktive i forhold til at opfatte fremmedlegemer inden for de nærmeste minutter. Derfor nyser mange flere gange efter hinanden.

Symptomer på nysen

Nysen, løbende næse, kløende øjne og irritation i både næse og øjne er typiske symptomer på allergi. Får du ofte nyseanfald, kan det meget vel skyldes at du kommer i kontakt med et stof, som får dit immunforsvar til at overreagere. Nyser du ofte uden at være forkølet, er det vigtigt at få det undersøgt.

Ellers er nys et almindeligt symptom på forkølelse. Når du bliver forkølet angribes luftvejene, og slimhinderne i næsen bliver betændte. Kroppen vil da rense luftvejene for disse fremmede partikler, hvilket resulterer i nysen. Da forkølelsesvira er luftbårne, kan nyseriet smitte andre i din nærhed. Opdager du symptomer på forkølelse, er det fornuftigt og høfligt at nyse i dit ærme. En forkølelsesvirus kan overleve i cirka syv timer uden for kroppen efter et nys.

Diagnose

Hvis du ellers er rask og ofte får nyseanfald, kan det skyldes at du er overfølsom over for visse såkaldte allergener. Disse allergener er oftest luftbårne og kan være sæsonbestemte eller være aktive hele året. Nogle sæsonbestemte allergener er f.eks. birke- og græspollen. Har du lidelsen hele året, kan det skyldes allergi over for mider, pelsdyr, parfume, tobaksrøg eller temperatursvingninger. Disse lidelser kan lindres gennem en allergitest og den rette medicinering.

Sker nyseriet i forbindelse med snue, træthed i kroppen og muligvis let feber, er der tale om en forkølelse. Har du også høj feber og ømhed i kroppen, kan det muligvis være symptomer på influenza.

Behandling

Nysen pga. allergi kan behandles med medicin, som dæmper inflammationen og hindrer fremtidige anfald. Man kan selv gøre sit til at undgå de allergener der sætter nyseriet i gang, eller bruge en næsespray der indeholder antihistamin og kortison. Hvis nysene ikke kan holde luftvejene fri for allergenerne, kan det hjælpe at skylle næsen med en saltopløsning. Næsespray kan også hjælpe ved forkølelse. Den bedste behandling mod forkølelse er meget hvile, ordentlig mad og drikke, passende påklædning i forhold til vejret og god hygiejne.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: