Indtast dit søgeord

Ved mavesår får man ondt i den øvre del af maven

Ved mavesår får man ondt i den øvre del af maven

Mavesår (Ulcus duodeni/ulcus ventriculli) behandling

Mavesår er en medicinsk tilstand, som oftest forårsages af bakterien Helicobacter pylori (H. pylori) eller ved behandling med lægemidler af typen NSAID. Sygdommen sidder i tolvfingertarmen eller i mavesækkens slimhinde. 

Reklame:

Mavesår er lige almindeligt hos kvinder som hos mænd. Bugsmerter er det mest almindelige symptom, men det er også tegn på et væld af andre sygdomme. Andre symptomer bør undersøges hos en læge, for at fastslå en diagnose. 

Årsag

Bakterien Helicobacter pylori (H. pylori), lægemidler er typen NSAID (Non-Steroidal Anti Inflammatory Drugs), samt andre smertestillende lægemidler som indeholder stoffet acetylsalicylsyre, såsom Ibuprofen, er de almindeligste årsager til mavesår. Før anså man stress som en væsentlig årsag, men nu ved man at stress kan forværre tilstanden, men kun hvis den er der i forvejen. 

En stor del af befolkningen bærer bakterien Helicobacter pylori, men det er kun 20 % af de inficerede der får mavesår. Derfor kan andre faktorer såsom stress, rygning og alkohol forværre infektionen og føre til mavesår. Man kan også få sygdommen uden en specifik årsag. 

Symptomer

Det kraftigste og primære symptom er smerter omkring bugen i den øvre del af maven. Ildebefindende, madlede, oppustethed og mæthed er også velkendte symptomer. Man kan let forveksle madlede med andre sygdomme, da mange andre tilstande også har dette symptom, fx dyspepsi. Dyspepsi adskiller sig fra mavesår ved hvor regelmæssige smerterne er, samt hvor i maven de forekommer. 

Mavesår behandles med medicin, samt medicin der forhindrer fremtidige udbrud. Oplever man symptomer som tyder på mavesår, er det vigtigt at søge læge. 

Diagnose

Det anbefales altid at søge læge, lige så snart man får ondt eller mærker en forandring i kroppen. For at fastlægge en diagnose udfører man en gastroskopi. Det er en undersøgelse af mavesækken, spiserøret og tolvfingertarmen, hvor man ser efter mulige sår. Derefter kan man også tage en blodprøve for at finde ud af, om immunforsvaret reagerer mod bakterier, eller der kan laves en afføringsprøve, hvor bakterierne også kan findes. 

Behandling

Selvom sygdommen kan gå over med tiden, anbefaler man altid behandling for at undgå stor helbredsrisiko ved komplikationer, såsom hul i mavesækken og blødninger. Mavesår der er forårsaget af lægemidler, kan behandles ved at holde op med at tage disse lægemidler. Hvis det er en Helicobacter pylori-infektion, anvendes lægemidlet protonpumpehæmmere (f.eks. Omeprazol). Denne type medicin mindsker produktionen af saltsyre og surheden i mavesækken. Inden denne behandling kan to slags antibiotika også gives ved en såkaldt eradikeringsbehandling for at fjerne bakterien helt og aldeles. 

Kirurgisk indgreb er i dag en sjælden behandlingsmetode, men kan være nødvendig i tilfælde af at medicinsk behandling ikke hjælper. Da bortopererer man en del af mavesækken gennem en såkaldt Billroth operation. Det anbefales i øvrigt at undgå de faktorer, som kan forværre eller udløse mavesår, såsom rygning og alkohol. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: