Indtast dit søgeord

"Der går ofte lang tid, før leverkræft giver udslag i tydelige symptomer, og da kan det være for sent."

Leverkræft (heptocellulær cancer) diagnose, symptomer og behandling

Leverkræft er en cancerform, som er meget sjælden. Til gengæld er det almindeligt, at andre cancerformer spreder sig til leveren, hvor de danner metastaser. Symptomerne for leverkræft er ret utydelige, og derfor opdagers sygdommen ofte for sent.

Reklame:

Leveren sidder ganske højt oppe på højre side af maven. En af leverens opgave er at nedbryde det affald, der dannes i andre dele af kroppen, ligesom den skal nedbryde og fjerne giftige stoffer. Leverkræft rammer typisk mænd over 65 år. Sygdommen rammer også kvinder, men det er ikke lige så almindeligt.

Hvem rammes af leverkræft?

Leverkræft skyldes, at en celle begynder at dele sig uhæmmet i leveren, og til slut dannes der en tumor. Cancer i leveren kan også skyldes, at en tumor, der sidder et andet sted i kroppen, spreder sig til leveren. Det er dette, som kaldes metastaser. Hvis der har dannet sig metastaser i leveren, er det meget svært at helbrede canceren. Sygdommen rammer oftest ældre mennesker, og risikoen er dobbelt så stor, hvis man lider af fedme. Hepatitis B og hepatitis C er også sygdomme, som øger risikoen for leverkræft. Derudover kan faktorer som anabolske steroider, mykotoksiner og visse kemiske stoffer øge risikoen for leverkræft.

Symptomer på leverkræft

Der går ofte lang tid, før man mærker nogen tegn på leverkræft. Et tegn kan være en svag følelse af ubehag i maven gennem længere tid. Man kan få kvalme, få madlede og gå ned i vægt, selv om man ikke har ændret sine spisevaner. Andre symptomer er, at man får ondt i ryggen omkring skulderbladene, eller at huden og øjnene bliver gullige. En del personer mærker også kraftig kløe på kroppen. Uheldigvis er det først på et sent stadie af sygdommen, at symptomerne for leverkræft bliver tydelige. Hvis man har disse symptomer, skal man kontakte sin læge. Eftersom sygdommen først opdages sent, er det bedst at være på den sikre side.

Under udredningen af leverkræft plejer man, at skulle igennem flere undersøgelser såsom laparoskopi, CT-skanning og MR scanning. Man skal også have taget nogle blodprøver og urinprøver, så lægen kan kontrollere indholdet af forskellige stoffer, som dannes i leveren. Der tages også en biopsi, en vævsprøve.

Behandling af leverkræft

Sygdommen behandles almindeligvis ved operation. Under operationen fjernes selve tumoren og den del af leveren, der omkranser tumoren. Så længe canceren ikke har spredt sig uden for leveren, bliver de fleste personer helt helbredt af operationen. Indimellem er det nødvendigt at fjerne hele leveren, hvorefter der foretages en levertransplantation. Det er desværre ikke alle tumorer, der er mulige at operere.

Hvis det ikke er muligt at helbrede canceren, får man i stedet medicin og pleje, der gør det muligt at leve så længe, og godt som muligt, med sygdommen. Når operation ikke er en mulig løsning, får man en behandling, der skal lindre ens gener af sygdommen. Denne behandling kaldes for palliativ pleje.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Lungekræft
20 april, 2016 Kræft

Lungekræft

Lungekræft er en af de mest almindelige kræftformer, de...

Reklame:
Reklame:
Reklame: