Indtast dit søgeord

Koldsved opstår af mange forskellige årsager og betyder, at man sveder til trods for, at man er kold Foto: Shutterstock

Koldsved opstår af mange forskellige årsager og betyder, at man sveder til trods for, at man er kold Foto: Shutterstock

Koldsved (diaphoresis) Situationer med koldsved, årsager.

At koldsvede vil sige at man pludselig begynder at svede, selvom kroppen er helt kold. Normalt sveder man når kropstemperaturen er forhøjet, det kan f.eks. være efter at man har været fysisk anstrengt. Når man koldsveder skyldes det derimod, at kroppens sympatiske nervesystem bliver påvirket.

Reklame:

Det er normalt at svede, da dette er kroppens naturlige måde at køle ned på. Ofte sveder man mere når man er fysisk aktiv, eller når det er meget varmt. Dog kan man i visse tilfælde svede, selvom man ikke er fysisk aktiv, og selvom man befinder sig i kølige omgivelser – det er det, man kalder for koldsved. Når dette sker er det kroppens måde at reagere på ved f.eks. stress. Det kaldes ofte for en ”fight or flight-response”. I visse tilfælde kan det dog også være tegn på en skade eller anden form for sygdom. 

Hvorfor opstår koldsved?

Der findes mange forskellige årsager til koldsved, og selvom de fleste er ganske ufarlige, findes der stadig tilfælde hvor det skal tages alvorligt. Alt som forårsager den såkaldte ”fight or flight”-reaktion i kroppen kan gøre at koldsved opstår. Det kan f.eks. være smerter, iltmangel, frygt, angst og lavt blodsukker.

I de fleste tilfælde er tilstanden stressrelateret eller på anden måde opstået pga. angst eller panik. Kvinder i overgangsalderen oplever ofte koldsved, hvilket er helt normalt og ufarligt. En choktilstand i kroppen kan også udløse fænomenet. Når kroppen går i chok, sker der en drastisk sænkning af kuldioxidindholdet i blodet, som gør at hjernen får mindre ilt og næring, hvilket i værste fald kan være livstruende. I mere alvorlige tilfælde kan koldsved være forbundet med hjertesvigt og slagtilfælde. 

Symptomer

Koldsved indebærer at man sveder, samtidig med at huden føles kold, fugtig og klistret. I mildere tilfælde kan man opleve, at man sveder uden faktisk at kunne finde nogen spor af sved på huden. Det er forskelligt fra person til person – nogle sveder meget, andre sveder lidt. Det tydeligste tegn er, når man oplever følelsen af svedture i situationer, hvor man normalt ikke sveder. 

Diagnose

Man diagnosticerer ikke koldsved i sig selv, da det for det meste er et symptom på kroppens reaktion på noget andet. En læge kan dog vurderer ud fra patientens forklaring af ubehaget, om det er nødvendigt at foretage yderligere. Man vil her tage nogle prøver der kan udelukke evt. sygdomme der kan forårsage koldsved, samtidig med at der kigges på tidligere sygdoms- og skadehistorik.   

Behandling 

Man kan ikke behandle koldsved, da det i sig selv er et symptom på noget andet. For at slippe af med ubehaget kræves det derfor, at man finder årsagen til hvorfor det sker, hvorefter man kan starte behandling af dette. 

Øvrig information

Det er vigtigt at kontakte lægen hvis man føler sig urolig, eller hvis man pludselig bare oplever koldsved uden nogen åbenlys grund. Det er vigtigt at forsøge at identificere evt. grunde til at det opstår, og at finde ud af om det kommer i forbindelse med nogen speciel form for aktivitet. Sådanne informationer kan hjælpe lægen til hurtigere at finde en årsag til svedturerne. Skulle man være usikker på hvad man skal foretage sig, kan man altid kontakte egen læge.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: