Indtast dit søgeord

En svampeinfektion kan medføre, at bakteriefloraen i vagina påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier reduceres.

En svampeinfektion kan medføre, at bakteriefloraen i vagina påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier reduceres.

Kløe i skeden. Årsager og behandling.

En brændende fornemmelse, kløe og irritation i underlivet er meget generende. Ofte er årsagen en svampeinfektion, men lige så ofte kommer kløen af en forstyrrelse i den vaginale bakterieflora - såkaldt bakteriel ubalance. 

Reklame:

Det kan være svært at skelne mellem de to tilstande, hvor symptomerne ligner hinanden. Begge er dog helt uskadelige og kan nemt behandles. 

Den bakterielle balance forstyrres 

De fleste kvinder har oplevet kløe i kønsdelene. En almindelig årsag til irritation, kløe og øget udflåd er, at den bakterielle balance i skeden forstyrres. Den naturlige lactobaciller (mælkesyrebakterier) plejer at være i overtal i kvindens underliv. Ved ubalance kan lactobaciller forsvinde og på den måde give andre bakterier mulighed for at vokse og give symptomer. 

Bakteriel ubalance kan ramme kvinder i alle aldre. Den præcise årsag er ikke kendt. Man ved ikke om det skyldes en infektion, eller om der sker en ændring i miljøet i skeden, der påvirker den naturlige balance. Overdrevet hygiejne, antibiotikabehandling eller længere menstruation kan forårsage en ubalance. Stramme bukser, g-strenge og stærkt parfumerede sæber kan også påvirke skeden negativt. 

Bakteriel ubalance eller svampeinfektion? 

Det kan være vanskeligt at skelne mellem bakteriel ubalance og svampevækst i skeden, fordi symptomerne ligner hinanden. 

  • Det mest almindelige symptom på bakteriel ubalance er ildelugtende udflåd, der kan lugte lidt som dårlig fisk. Lugten er særlig mærkbar ved menstruation og efter samleje. Udflåddet er tyndt og gråligt i farven. Ved alvorlig infektion kan kløe og brændende fornemmelser forekomme. 
  • Symptomerne på vaginal svamp er en voldsom kløe, og udflåddet kan ændre sig til at blive hvidt og grumset, men er normalt lugtfri. Nogle har mere udflåd, mens andre oplever tørhed. 
  • Hverken svampe- eller bakteriel ubalance er seksuelt overført, og man kan derfor ikke smitte sin partner. 

Behandling af vaginale infektioner 

Er bakteriefloraen i ubalance, kan man prøve lokal behandling med lactobaciller. Der findes mælkesyrebakterier i form af stikpiller, der kan købes uden recept på apoteket. Denne form for behandling gives for at genoprette balancen i skeden. Kløe og udflåd bør forsvinde. Hvis symptomerne ikke forsvinder efter 1 uge, eller hvis symptomerne bliver værre, bør man søge læge. Der findes så receptpligtig antibiotisk behandling i form af tabletter eller creme. 

Vaginal svamp behandles med specielle midler, som dræber svampen. Ved en svampeinfektion ser man ofte at bakteriefloraen i skeden påvirkes, og antallet af mælkesyrebakterier reduceres. Derfor kan man også bruge laktobacilbehandling efter en svampebehandling, fordi der ofte forekommer ubalance i den vaginale bakterieflora.

Søg hjælp hos læge eller gynækolog 

  • Hvis kløen bliver ved eller forværres 
  • Hvis udflåddet skifter udseende og bliver grønt, gul, grumset eller blodigt 
  • Hvis behandling for svampeinfektion ikke hjælper 
  • Hvis du har haft symptomer på svampeinfektion mindst to gange på seks måneder 

Gode råd

Man kan reducere symptomerne ved bakteriel ubalance ved at undgå sæbe. Det er bedre at bruge uparfumeret babyolie. Husk også ikke at gå i alt for stramme bukser og undertøj. Sommetider reduceres symptomer ved at bruge løse bomuldstrusser.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: