Indtast dit søgeord

Fra top til tå – øret, hvordan høres lyd

Fra top til tå – øret, hvordan høres lyd

Vi kan have store eller små ører, lange eller korte øreflipper, men det er ikke vigtigt – det vigtige er, at vi kan høre. 

Reklame:

Tænk hvor fantastisk det er, at vi kan lytte til god musik, høre bølgerne skvulpe og fuglene kvidre. Hvordan ser øret ud og hvordan fungerer vores hørelse egentlig? 

Øret

Yderøret består af øremuslingen og øregangen. Øregangen er ca. tre centimeter lang og producerer voks, for at beskytte mod skidt, infektioner og kulde. Ørevoks er altså ikke tegn på urenlighed. 

Mellemøret er et hulrum fyldt med luft, her findes ørebenet. 

Det indre øre er fyldt med væske. Her findes øresneglen og balanceorganet. Herfra går hørenerven op til hørecentret i hjernen.

Lyd er svingninger eller vibrationer, der bæres igennem luften, som en bølgebevægelse svarende til den, vi kan se på en vandoverflade, når vi har smidt en sten i vandet. 

Lydbølgerne ledes ind igennem øregangen til trommehinden, som begynder at svinge. Vibrationerne får øreknoglerne til at bevæge sig, denne bevægelse fortsætter til øresneglen og sansehårcellerne. Når lydbølgen rammer sansehårcellerne, omformes de til en elektrisk impuls, som via hørenerven sendes videre til hørecenteret i hjernen, og vi hører. 

Personer med almindelig hørelse, kan høre lyd mellem 0 og 20.000 hertz. Følsomheden er størst mellem 500 og 4.000 hertz. 

De fleste med høreskade kan ikke høre diskantlyd. Da konsonanter ligger i de højere frekvenser, kan de ikke høres, og det bliver svært at forstå, hvad der bliver sagt. Nedsat hørelse stammer ofte fra skader i det indre øre Der kan være mange årsager, eksempelvis støj eller aldersbetingede forandringer, sygdom eller ulykke. Det kan også være medfødt. 

Reklame:

Denne artikel handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: