Indtast dit søgeord

"Kroniske sår på ben eller fødder, som let går i betændelse, kaldes for arterielle eller venøse fod- og bensår."

Fod- og bensår (arterielle) Forebyggelse og behandling.

Hvis man har sår på fødderne eller underbenene, som ikke heler inden for seks uger, kaldes det for kroniske fod- og bensår. Personer får venøse eller arterielle fod- og bensår, fordi blodcirkulationen i benet ikke fungerer som den skal. Hvordan såret ser ud, afhænger af om det er betændt, og i så fald hvor omfattende betændelsen er.

Reklame:

To slags fod- og bensår: arterielle og venøse

Man kan få arterielle fod- og bensår, hvis arterierne af en eller anden grund er blevet så forsnævrede, at blodet har svært ved at flyde rundt i kroppen. Hovedet får ikke tilstrækkeligt med ilt og næring, og man får lettere sår, fordi huden bliver skør. Når blodcirkulationen forringes, får sårene også sværere ved at læges. Arterielle sår gør ondt, og man kan få svært ved at sove eller bevæge sig som normalt. De fleste slipper af med deres fod- og bensår igen, men det kan tage lang tid. Arterielle sår forekommer oftere hos mænd end hos kvinder, og risikoen for fod- og bensår øges, hvis man ryger eller har diabetes. Får man fod- og bensår, er det altafgørende at man holder dem rene, så de har nemmere ved at hele, for der er stor infektionsrisiko.

Venøse fod- og bensår skyldes dårlig blodgennemstrømning i venerne, der leder blodet tilbage i kroppen fra hjertet. Dette er den mest almindelige form for sår på ben eller fødder. Af og til er blodcirkulationen forringet både i venerne og arterierne, og man kan da få det der kaldes kombinerede fod- og bensår. Ca. 50 % af alle tilfælde af fod- og bensår er venøse, men de kombinerede venøse og arterielle fod- og bensår bliver mere og mere almindelige, og udgør efterhånden ca. 25 % af alle tilfælde. Kroniske sår på ben eller fødder kan også have andre årsager og er da ofte en konsekvens af forskellige bagvedliggende sygdomme. Det hænder også at man får tilstanden, uden at det har med en forringet blodcirkulation at gøre, eksempelvis efter en skade eller en hudsygdom. Dette er dog mere usædvanligt.

Hvordan behandles fod- og bensår?

Behandlingen af sår på ben eller fødder afhænger af, hvor alvorlige sår der er tale om. Det er vigtigt at sårene holdes rene, og at de eksempelvis omvikles med bandage så der ikke kommer snavs i dem. Har man ondt i sine sår, kan man med fordel benytte sig af en smertelindrende creme, når blot man rådfører sig med sin læge først. Inden man påbegynder en behandlingen, er det vigtigt at få rede på hvorfor sårene er opstået, gennem kontrol og undersøgelse hos en læge. Hvis såret ikke vil hele ordentligt, kan det blive aktuelt med en hudtransplantation. Det kan dog tage lang tid for fod- og bensår at læge, så man må prøve at være tålmodig og afvente udviklingen.

Hvad kan man gøre for at forebygge fod- og bensår?

Det er vigtigt at have gode kostvaner og at motionere, så der kan dannes nye blodkar i benet. Dog bør man ikke motionere, hvis man har en infektion i benet. Har man tendens til at få meget vand i kroppen, kan det være en fordel at tage vanddrivende medicin, dog altid efter aftale med lægen. Er man usikker på hvad man kan gøre for at forebygge fod- og bensår, kan lægen give yderligere hjælp og vejledning.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: