Indtast dit søgeord

Brækket ribben (ribbensbrud) Hvordan behandles det?

Brækket ribben (ribbensbrud) Hvordan behandles det?

Ribbensbrud eller brækket ribben kan også beskrives som et brud på ribbenet, eller at ribbenet er knækket. Et brækket ribben kan gøre meget ondt, og når det lige er sket, gør det ekstra ondt. Det er vigtigt, at man sørger for at røre sig.

Reklame:

Hvad er et brækket ribben?

Et ribbensbrud er, når man har fået et brud på ribbenet, eller at ribbenet er knækket. Et brækket ribben hæver lidt, præcis som når man brækker andre knogler i kroppen. Ribbenets opgave er at beskytte de organer, som er inden for brystkassen, så det er vigtigt at ribbenene er hele.

Hvordan brækker man et ribben?

Normalt sker det i forbindelse med en ulykke, ved at man er faldet, eller har fået et kraftigt slag mod brystkassen. Man kan også brække et ribben, hvis man har hostet rigtig kraftigt. Ribbenet heler oftest af sig selv, men det kan tage 1-2 måneder. Når knoglen er helet, kan der udvikles en form for bule, men denne bule er helt ufarlig. Man kan også brække ribbenet, hvis man lider af knogleskørhed. Det er ikke almindeligt, at børn brækker ribbenene, da deres ribben er mere bøjelige.

Hvad er symptomerne ved et brækket ribben?

Der er flere symptomer, som er almindelige, når man har brækket et ribben

  • Man er øm ved det ribben, som er skadet
  • Det gør ondt, når man hoster, nyser, trækker vejret dybt eller griner
  • Man har svært ved at sove, fordi det gør ondt at vende sig i sengen

Det er forskelligt, hvor ondt man har. I den første uge har man normalt meget ondt, men senere plejer smerterne at mindskes. Man kan også have ondt når ribbenet er helet helt op, men det plejer at forsvinde efter noget tid.

Hvordan foregår behandlingen af et brækket ribben?

Hvis man har mange smerter, kan man prøve de receptfri, smertestillende lægemidler der findes på apoteket, såsom alvedon, ipren og magnyl. Er man usikker, kan man bede om vejledning på apoteket. Ribben heler af sig selv, men hvis der er mange ribben, der er brækket – ved for eksempel en større ulykke – kan det være nødvendigt at operere, for at brystkassen kan blive så stabil som muligt der, hvor ribbenene sidder. Det er godt at man bevæger sig, så man ikke bare ligger stille for længe. Har man derimod så ondt, at man ikke kan røre sig, skal man søge læge. Ribben kan selv hele, fordi de stabiliseres af de muskler, der sidder rundt om det.

Hvornår skal man søge læge i forbindelse med et brækket ribben?

Hvis man har så ondt, at det ikke er nok med håndkøbs-smertestillende piller, kan man kontakte lægevagten.

Man skal straks tage til læge eller på skadestuen, hvis man har fået et slag mod brystkassen og

  • Er forpustet, mat, har koldsved eller får et ildebefindende
  • Får hoste eller svær åndenød

Man kan altid ringe til lægevagten for at få vejledning hvis man er usikker, og det er vigtigt at et brækket ribben bliver behandlet så hurtigt som muligt, så det kan hele fint.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: