Indtast dit søgeord

Det er helt naturligt at bøvse, men nogle gange har bøvserne en særlig årsag.

Det er helt naturligt at bøvse, men nogle gange har bøvserne en særlig årsag.

Bøvser. Årsager. Skal det behandles?

Man bøvser når man har slugt luft. Når man synker mad eller væske, så synker man også luft. Luften skal op igen, og derfor slår man en bøvs. Nogle gør det mere end andre, og det kan sommetider have særlig årsager. I de fleste tilfælde er det dog helt normalt. 

Reklame:

Bøvser anses i mange sammenhænge for at være uhøflige, og man kan få mange skarpe blikke, hvis man gør det i andres selskab. Det er dog helt naturligt, men hvis det tager overhånd, eller hvis man på anden måde er generet af det, kan det være godt at gå til lægen med det. Lægen kan afgøre om der skal gøres noget ved problemet. 

Årsag

Den almindeligste årsag til at man bøvser er, at slugt luft kommer op igen. Mindst 10 % af luften skabes dog under fordøjelsesprocessen. Når luften opbygges i den øvre del af maven, forårsager det en spænding, hvilket får den nedre esophageal sphincter-muskel til at slappe af. Når dette sker, trykkes luften op i struben, og så kommer den ud af munden. Derudover findes der sygdomme, som kan forårsage bøvser, og i disse tilfælde bøvser man ualmindeligt meget. Bøvser kan forårsages af næsten alle sygdomme, som påvirker mave-tarmkanalen. Fx tarmobstruktion, diaphragmabrok, gastroparese og gastrointestinal refluxsygdom. Endda fødevareallergi, laktoseintolerance, svulster i mave- og tarmkanalen samt graviditet kan bidrage til, at man bøvser mere end hvad der anses for at være normalt. 

Symptomer

Hvis man pludselig er begyndt at bøvse mere end man plejer, kan det være et symptom. Bøvser man så meget at det forstyrrer ens hverdag, så er det et problem og bør tages alvorligt. Det er forskelligt hvor meget vi bøvser, men hvis det opleves som unormalt, er det også sandsynligt at det er det. 

Diagnose

For at kunne stille en diagnose, ser lægen på hvor meget man bøvser, om det forværres ved særlige fødevarer, om man oplever andre symptomer sammen med bøvserne, og hvad der kan gøres for at lindre dem. Lægen kan svare på ens eventuelle spørgsmål om bøvser.

Behandling

Da det i sig selv ikke er farligt eller unormalt at bøvse, må man først finde årsagen før man sætter ind med behandling. Behandlingen kan bero på hvad årsagen er. Man skal ikke bare behandle bøvserne, da det ikke er skadeligt i sig selv. 

Mere information

Der findes mange sygdomme og tilstande der kan medføre, at man bøvser mere end man plejer. Det er vigtigt at kontakte lægen hvis man oplever ubehag, eller hvis det opleves mere end normalt. Som regel er det helt normalt og ufarligt, og kun undtagelsesvist er det et symptom på en mere alvorlig tilstand. Nogle af de mere akutte tilstande der kan forårsage bøvser, er abdominal abces og hjerteanfald. 

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: