Indtast dit søgeord

Atopisk eksem (børneeksem) Behandling og arvelighed

Atopisk eksem (børneeksem) Behandling og arvelighed

Atopisk eksem, også kaldet børneeksem, er den mest almindelige type eksem hos børn, men forekommer også hos voksne. Op til 15-20 % af alle børn lider af atopisk eksem.

Reklame:

Udtrykket atopi betyder at udvikle en eller flere af de 3 relaterede sygdomstilstande – eksem, høfeber og astma. Derudover kan pelsdyr- og pollenallergi forekomme, og i enkelte tilfælde overfølsomhed over for bestemte fødevarer.

Årsager til sygdommen

Arvelighed er den væsentligste årsag til atopisk eksem, som viser sig ved ekstremt tør og følsom hud.

Derudover er der en række forhold der kan fremkalde eller forværre eksemet. Det kan være klimaforhold, ekstrem varme eller kulde, fysiske anstrengelser der udløser sved, varmt og stramt tøj, uldent tøj, udtørring af huden ved meget kontakt med vand, psykiske årsager, stress, infektioner, allergener i fødevarer eller luften.

Det er svært at pege på en direkte årsag, da det kan være flere forskellige årsager der udløser atopisk eksem.

Om kost har betydning for lidelsen, er der delte meninger om.

Hos små børn kan der opstå atopisk eksem i forbindelse med visse fødevarer f.eks. æg, mælk, fisk, citron, appelsin, tomat, stenfrugter (æble, pærer), gulerødder og nødder. De fleste børn vokser dog fra det.

Allergi over for æg, fisk og nødder kan dog vare ved helt ind i voksenalderen.

Symptomer

Det starter med en kløe, og derefter viser eksemet sig. Atopisk eksem har forskellige stadier afhængig af barnets alder. Op til 2 år er det meget spredt, hvorimod det senere (2-12 år) viser sig mere lokaliseret til blandt andet de bøjelige led som f.eks. arme og knæ, derudover omkring øjnene, bagsiden af lårene og numsen.

Voksne får det oftest på hænderne, men det kan også vise sig på ansigt, hals, ryg og bryst.

Sygdomsforløb

Den arvelige tendens til atopisk eksem kan desværre ikke kureres, da det ligger i generne. Men de forskellige typer af behandlinger kan få det under kontrol. Eksem har et svingende forløb, og man kan desværre ikke finde de direkte årsager til dette.

Det er i de fleste tilfælde bedre om sommeren, og det skyldes løstsiddende tøj, sol, hvile m.m.

Prognosen er god i det lange løb. Det anslås at de fleste vokser sig fra det, men i mere genstridige tilfælde kan det fortsætte ind i voksenalderen. Er dette tilfældet, bør man i sin fremtidige karriere sørge for at undgå erhverv der involverer særligt pres på hænderne.

Udredning og diagnose

Det kan sjældent betale sig at lave tests for atopisk eksem. Atopisk eksem er primært en klinisk diagnose, dvs. at eksemets udseende, karakter og udvikling er langt mere afgørende end de forskellige prøvetagninger man kan foretage. Tests bruges når man undersøger slimhindeallergi som astma og høfeber. 

En mistænkt fødevarereaktion bevises bedst ved at eliminering af den pågældende fødevare giver en klar forbedring, mens genindtagelse medfører forværring. Resultatet skal være entydigt over flere forsøg.

Forebyggende behandling

Regelmæssig brug af fugtighedslotion er vigtig. Varme bade er dehydrerende for huden, derfor anbefales kølige bade.

Atopisk eksem er forbundet med kløe hvilket udløser en ubevidst trang til at kradse, hvilket som oftest resulterer i bristninger på huden så kløen forværres. Det er derfor vigtigt at undgå at kradse/klø i eksemet. 

Behandling

Kløen dæmpes med kløestillende midler og eksemen med kortisoncreme. Lægen udskriver kortisoncreme afhængig af sværhedsgraden, og om der er en infektion eller ej.

Er resultatet med kortisonbehandlingen utilstrækkelig eller er man overfølsom, findes der kortison-fri alternativer i salveform. Sommetider er en antibiotika-behandling nødvendig som et supplement.

Voksne med svær atopisk eksem kan behandles med lysbehandlinger. I nogle tilfælde anvendes immunhæmmende midler.

Efterbehandling

Huden skal altid behandles med fugtighedslotion. Får man kortisonbehandling, bør man aldrig stoppe behandlingen ligeså snart huden ser sund ud. Det er vigtigt at man langsomt trapper ud af behandlingen. I svære tilfælde af atopisk eksem kan kortisonbehandlingen gives 1-2 gange om ugen i en lang periode for at undgå tilbagefald.

Reklame:

Denne sygdom handler om:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Akne
21 april, 2016 Hud og hår

Akne

Akne er betændte talgkirtler, og kan vise sig som udslæ...

Reklame:
Reklame: