Indtast dit søgeord

Ørevoks i øregangen kan være årsag til ubehag og nedsat hørelse.

Ørevoks i øregangen kan være årsag til ubehag og nedsat hørelse.

Ørevokspropper. Forebyggelse og behandling.

At have voks i ørerne er ikke usædvanligt. Ørevoks dannes af små kirtler i øregangen. Voksens formål er at håndtere urenheder der kan komme ind i øret og at sørge for, at der ikke kommer irritation eller infektion. Får man problemer med for meget ørevoks, bliver man nødt til at gøre noget ved det.

Reklame:

Ørevoks er således en naturlig del af vores krop. Den hjælper med at holde snavs og bakterier væk fra vores ører. Risikoen for at få problemer med voks i ørerne kan øges, hvis man ofte bruger ørepropper eller bærer et høreapparat, men selvfølgelig kan alle, både børn og voksne, få propper af ørevoks.

Ørevoks kan medføre ubehag

Når en prop af ørevoks opstår i øregangen, kan den forårsage ubehag, smerter og hørenedsættelse. Mange af de nerver, der findes i øregangen, er også knyttet til halsen, og når klumpen af voks irriterer, kan man faktisk begynde at hoste, en bivirkning af ørevoks som ikke alle er kender. 

Hos både børn og voksne kan hørenedsættelse være et symptom på for meget voks i øregangen. Hvis man selv oplever eller kender nogen, der pludselig oplever hørenedsættelse, er det en god idé at få det tjekket.

Kig ind i øret

Man kan se om man har en prop af ørevoks ved at kigge ind i øret og tjekke, om det ser hævet eller irriteret ud.

Hvis man er bekymret for nedsat hørelse, er det en god idé at konsultere sin læge for at få klarlagt årsagen. Har man ørevoks, findes der nogle nemme måder at forebygge og behandle det på i hjemmet.

Opløsning af ørevoksproppen

Opløsning af proppen er oftest den bedste løsning. Medicin såsom Vaxor Earspray eller Remo-wax kan hjælpe. : Den skal blot sprøjtes ind i øret. Disse produkter virker næsten med det samme, hvilket er en fordel. 

Man kan fjerne ørevoks i takt med at det kommer, men man bør ikke bruge en vatpind eller lignende, da dette kan øge mængden af voks i øret og danne en lille voksklump, der senere kan udvikle sig til en voksprop. 

Voks er også til gavn

Der er mange fordomme og myter om ørevoks. Mange forbinder ørevoks med dårlig hygiejne og mener, at man er nødt til at fjerne den synlige voks og at vaske sine ører ordentligt, voks er dog til gavn! 

Ørevoksen er nyttig mod bakterier og bringer urenheder med sig på sin vej ud gennem øregangen. Hvis voksen bliver et problem, eller hvis man vil undgå de risici, der er forbundet med vand i øret, er det bedre at søge andre løsninger end at grave i øret med en vatpind. Dette kan nemlig gøre tingene værre.

Vigtigt at tage sig af sine ører

For voksne kan symptomerne på en ørevoksprop være anledning til flere problemer og mere ubehag, end det egentlig behøver. For børn er hørelsen en vigtig del af deres kommunikationslæring. Det er derfor godt at være opmærksom på hørelsen, irritation i øregangen eller kløe og ubehag.  Hvis man oplever alvorlige problemer såsom smerter eller sivning fra øret, bør man kontakte sin læge (vigtigt både for børn og voksne). 

Hvis man behandler tidligt og således forebygger vokspropper og vand i øret, bliver symptomerne ikke så  alvorlige.

Reklame:

Læs også

Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame:
Reklame: